Wat zijn de voordelen van het minder drinken van alcohol?

Eigenlijk is het best wel raar dat alcoholische dranken zo zijn ingeburgerd in de maatschappij. Het is namelijk erg schadelijk voor je en ook nog eens erg verslavend. Het is daarom ook beter voor je gezondheid om met alcohol te minderen. Toch vinden veel mensen dat lastig omdat ze het echt lekker vinden. Hopelijk gaan deze grote voordelen van het minderen van alcohol je toch aan het denken zetten.

 

1. Je hebt geen katers meer

Misschien wel de meest voor de hand liggende voordelen van het minderen van alcohol: je hebt geen katers meer! En hoe fijn is dat? Je hebt vast wel eens (te vaak) meegemaakt dat je toch nog dat ene biertje ging bestellen omdat het zo gezellig was. Helaas was de toekomstige jij niet heel blij met deze beslissing. Als je mindert met het alcohol gebruik of zelfs helemaal stopt, zul je de akelige gevolgen dus ook niet meer hebben. Het is ook goed om te weten waarom je kater erger worden als je ouder wordt. Het is namelijk vrij logisch.

2. Je gaat nadenken over het nut van alcohol

Als je een tijdje gaat minderen met alcohol zal je beginnen met nadenken over het nut van alcohol. Eigenlijk heb je het namelijk nergens voor nodig. Zonder alcohol heb je een net zo’n leuke avond en kun je je tenminste ook gewoon herinneren wat er gebeurd is. Toch kan het voorkomen dat je moeilijker van de alcohol af kan blijven dan in eerste instantie gedacht. En dan zit er toch wat anders achter. Waarom grijp je eigenlijk altijd naar de alcohol? Je wordt door het minderen van alcohol dus bewust van je eigen beweegredenen.

voordelen alcohol minderen

3. Je slaaphygiëne zal er erg op vooruit gaan

Je denkt misschien dat alcohol er juist voor zorgt dat je beter slaapt. Toch is dit juist niet het geval. Dat ene late wijntje of biertje kan er wel voor zorgen dat je sneller in slaapt valt dan gewoonlijk, maar je slaapkwaliteit is een stuk slechter. Als je een normaal slaapritme hebt wissel je door de nacht heen van slaap-diepte. Alle niveaus samen zorgen voor een slaapcyclus en deze is nodig zodat je lichaam goed kan uitrusten. Het drinken van alcohol zorgt ervoor dat deze slaapcyclus verstoord wordt. Het minderen van alcohol heeft dus grote voordelen op je slaaphygiëne.

4. Je hebt ineens meer tijd over

Als je ineens stopt met het drinken van alcohol zul je merken dat je ineens veel meer vrije tijd over hebt. Als je vaak last hebt van katers merk je dus al meteen dat je ineens een extra dag in je week hebt om leuke dingen te doen of te ontspannen. Je kunt alle tijd die je normaal gesproken spendeerde aan het drinken van of juist het bijkomen van alcohol, nu dus gebruiken voor hele andere dingen waar je eerder niet aan toekwam.

5. Je gaat onnodige calorieën tegen

Zoals iedereen wel weet, bevat voedsel calorieën. Deze calorieën heb je nodig om je lichaam van energie te voorzien. Maar wat je misschien niet wist, is dat de meeste alcoholische dranken enorme hoeveelheden calorieën bezitten die je lichaam niet nodig hebben. Het is toch opmerkelijk hoeveel calorieën er in bier zit. Het enige wat deze stoffen doen is je lichaam in de war brengen en je lichaam zelfs belasten. Daarnaast ben je door het drinken van alcoholische versnaperingen ook nog eens geneigd om veel (ongezond) te gaan eten. Je blijft je lichaam dus voeden met slechte stoffen en dat kun je maar beter tegen gaan.

waarom ook mannen een gezichtsmasker moeten gebruiken

6. Je huid gaat er beter op worden

Als je geen of minder alcohol gaat drinken heeft dit een enorme positieve aanslag op je lichaam. Dit is niet alleen van toepassing op je organen, maar ook op de buitenkant van je lichaam: de huid. Door de alcohol gaan de bloedvaten in je lichaam wijder open staan. De vaten worden daardoor vaak zichtbaar aan de buitenkant. Je hebt vast wel eens iemand gezien die een rood gezicht had van het vele alcohol drinken. Je huid droogt ook uit doordat de alcohol bepaalde hormonen afremmen die er juist voor moeten zorgen dat de huid gehydrateerd blijft. Als je alcohol gaat minderen zal je huid dus ook deze voordelen laten zien.

7. Je lever gaat je onwijs dankbaar zijn

Je lever moet ontzettend hard werken voor dat ene biertje. Laat staan hoe hard je lever moet werken om al de alcohol van de hele avond en nacht te verwerken. Uit onderzoek van MLDS is gebleken dat je lever ongeveer ander halfuur nodig heeft om bij te komen van één biertje. Als je dus de hele avond en nacht hebt lopen tanken heeft je lichaam toch echt wel een volle dag nodig om hier goed mee om te gaan. Je laat je lichaam dus constant overwerken als je alcohol inname een dagelijkse bezigheid is. Helaas kan niks deze afbraak versnellen en moet je je lichaam echt de rust geven om goed te kunnen herstellen. Een tijdje minderen met alcohol zal je lever echt heel erg goed doen.

8. Je zal meer geld overhouden per maand

Iedereen weet dat alles wat je tegenwoordig koopt een aardig hoge prijs heeft. Alcoholische dranken zijn daar ook zeker geen uitzondering op. Het is hartstikke mooi weer geweest de afgelopen weken en we hebben weer massaal op de terrassen kunnen zitten. Voor onze sociale behoeften is dit prachtig, maar voor de portemonnee is dat het complete tegenovergestelde. Als je een tijd lang de alcohol laat staan zul je dat ook meteen in je portemonnee merken: je hebt ineens veel meer geld over in de maand om van te kunnen sparen! Of je kunt nu ook een keer wat geld overhouden in de maand voor leuke dingen.