Calorieën in bier

Alcohol wordt gecreëerd doordat het gist de suikers in bier omzet in alcohol en koolzuur. De suikers die nodig zijn om bier te maken, zijn afkomstig van de mout. De zwaardere bieren zijn dat ook vaak gebrouwen met meer mout en bevatten dus ook meer calorieën. Doordat er verschillende bier stijlen zijn met verschillende ingrediënten en gist soorten, verschillen de calorieën ook per bierstijl. Zo zijn er hele droge bieren zoals een Saison en een geuze die minder calorieën bevatten dan pils. Maar omdat de meeste van jullie toch voornamelijk naar die laatste gele rakker grijpen hebben wij deze voor jullie uitgelicht. Hier vind je het antwoord op de vraag: hoeveel calorieën zitten er in een glas bier?

Hoeveel calorieën zitten er in een glas bier?

Gemiddeld genomen bevat een standaard 33cl flesje pils rond de 126 calorieën, dat is ongeveer de helft van een boterham met kaas, dat geouwehoer kan je dus ook de volgende keer negeren. Het venijn zit hem dan natuurlijk ook in de hoeveelheid, want met vijf pijpjes pils zit je dus 630 calorieën. Dat is meer dan 25% van de dagelijkse behoefte van een man en meer de 30% van de behoefte voor een vrouw.

bier calorieën afvallen

Het fluitje bier

Vroeger, toen alles beter was, was dit 20cl. Tegenwoordig is dat 18cl, dat brengt het aantal calorieën van een fluitje pils op 69. Best een verantwoorde keuze als je echt dorstig bent en toch zin hebt om een klein pilsje te drinken.

Het vaasje bier

Deze behoeft wat uitleg, eigenlijk heeft een vaasje namelijk gewoon 25cl inhoud. Echter zie je tegenwoordig vaak dat er gerommeld wordt met de inhoud van de glazen. Het glas wordt dikker gemaakt en de streep die aangeeft hoeveel er in het glas zou moeten zitten wordt weggelaten, daardoor drink je in sommige cafe’s maar 20cl terwijl je denkt dat je 25cl krijgt. Dit is makkelijk te testen door het een keer over te gieten in een fluitje, blijft er een klein bodempje over dan weet je dat je in het ootje genomen wordt. Wat betreft de calorieën er zouden er 95,5 in je glas moeten zitten.

De pul bier

Voor de mannen met grote dorst, heeft de horeca de halve liter pulletjes in zijn assortiment. Zorg dat je er vaart achter zet als je deze besteld, want als je een trage drinker bent dan zijn je laatste slokken op kamertemperatuur, geniet je er niet meer van en ben je dus voor niks calorieën naar binnen aan het werken. Mocht je hem nou toch bestellen, dan kom je in de buurt van de boterham met kaas, namelijk 190 calorieën.

hoeveel calorieën pull bier

De pitcher bier

De pitcher bevat 1,8 liter bier. God mag weten waarom jij in je eentje op het terras gaat zitten met een pitcher bier, eigenlijk is tergend traag personeel het enige excuus. Maar mocht je in een gekke bui zijn en deze grote jongen achteroverslaan dan heb je 688 calorieën achter de kiezen en een dikke kans op hoofdpijn volgende ochtend.

Wil je echt op je lijn letten? Dan moet je deze stiekeme dikmakers zien te vermijden.

(Auteur: Kevin ’t Hardt)