De voordelen van een ijsbad

Of je nu al een tijd bezig bent met fitness of dat je nu na maanden bankhangen eigenlijk  weer opnieuw begint. Sporten gaat vaak gepaard met spierpijn. Veel atleten gebruiken dan ook een ijsbad voor een sneller herstel van spieren, zodat ze zo snel mogelijk weer alles kunnen geven in een training of wedstrijd. Maar ook wanneer je geen professioneel atleet bent kun je de nodige voordelen halen uit het nemen van een ijsbad.

 

Spierpijn

Spierpijn kan worden ingedeeld in twee categorieën: vroege en verlate spierpijn. Vroege spierpijn kan bijvoorbeeld net na een stevige trainingssessie ontstaan. Het heeft te maken met een opstapeling van melkzuur, dit heeft een prikkelend effect op je zenuwuiteinden. Hierdoor gaat het zich ophopen en je spieren zullen zich verkrampt aanvoelen. Uiteindelijk kunnen ijsbaden, maar ook cryotherapie de kleine scheurtjes in je spieren sneller laten herstellen, waardoor je eerder van het vervelende gevoel af bent.

1. Het helpt je met je mentale focus

Een ijsbad helpt je spieren te herstellen en daardoor heb je minder lang last van spierpijn. Daarnaast gaat het nemen van een ijsbad je zelf ook op psychologisch vlak helpen. In een ijsbad stappen kan een heftige ervaring zijn vanwege de extreme kou. Op zo’n moment word je ook uitgedaagd om uit je comfortzone te treden, om er daarna achter te komen dat je het aan kan.

is een ijsbad gezond

2. Een ijsbad verminderd ontstekingen

Naast dat een ijsbad ervoor kan zorgen dat je minder last hebt van spierpijn, zul je hierdoor ook minder last krijgen van ontsteking. Daarnaast helpt het ook de bloedcirculatie op gang en dit is beide belangrijk voor als je weer snel naar de gym wilt.

3. Houd je lichaam cool

Het kan ook een goed idee zijn om een ijsbad te nemen voordat je een sportieve prestatie, zoals een marathon, gaat leveren. Het coolen van je lichaam wordt ook wel pre-cooling genoemd. Wanneer je een ijsbad neemt, zal je lichaam een paar graden dalen, waardoor hitte minder effect op je zal hebben tijdens sporten en het mogelijk langer vol kan houden.

Controversie in de wetenschap

Het nemen van een ijsbad is populair onder atleten, maar veel wetenschappers hebben hun vraagtekens bij het gebruik van cryotherapie of een ijsbad. Volgens hen zijn de positieve effecten niet goed bewezen en zou het spiergroei tegengaan. Wanneer jij je spieren zwaar belast, dan wordt er tijdens de spierpijn een signaalstofje gegeven, hierdoor worden je spieren sterker zodat ze de volgende sessie beter aan kunnen. Volgens wetenschappers komt door een ijsbad dit soort signaalstofjes minder goed door.