Hoe komt het dat de ‘vonk’ in je relatie is verdwenen?

Volgens psychotherapeut Amy Morin is het opnieuw zoeken naar de vlam in een relatie een diep en lastig proces. Het gaat niet alleen maar om een verloren passie, maar het gaat dieper dan dat. “Stellen die vast komen te zitten in een sleur kunnen het gevoel hebben dat ze uit liefde zijn gevallen omdat ze zich vervelen” vertelt Morin.

“Toen ze verliefd op elkaar werden, waren ze hoogstwaarschijnlijk nieuwsgierig naar elkaar en vonden ze het leuk om nieuwe dingen over zichzelf en hun partner te leren. Na jaren van samenzijn is de nieuwheid eraf.” Die nieuwheid kan eraf zijn gegaan doordat je elkaar elke dag ziet en je in een routine bent beland. Je moet elkaar proberen opnieuw te behandelen als toen jullie elkaar leerden kennen.

“Dat betekent dus dat je je gedraagt ​​zoals je deed toen je verliefd werd – zelfs als je het niet voelt. Als je met elkaar uitgaat, elkaar vriendelijk behandelt en onverwachte dingen doet, kun je gevoelens van romantiek oproepen.” Bij sommige relaties is het soms gewoon te laat. Het is dan niet de passie en band die weg is, maar ook gewoon de verliefdheid. Twijfel jij of dat het geval is? Bekijk dan de signalen dat je niet meer verliefd bent.

Hét relatie advies van therapeuten als de vonk in je relatie verdwenen is

De tip: stel je kwetsbaar op tegenover je partner

Niet goed communiceren is heel gevaarlijk in een relatie. Dit is dan ook vaak de reden dat mensen uit elkaar gaan. Als je opnieuw contact wil maken met je partner, moet je daar genoeg tijd voor nemen. “Praat over je hoop, dromen en angsten”, aldus Morin. “Bespreek dingen die je niet zou bespreken met je vrienden of familie. Dat is wat helpt om je partnerschap te scheiden van andere relaties en het kan je helpen om je weer romantisch tegenover elkaar te voelen.”  Wil je weten hoe je hier stappen in kan maken? Lees dan onze tips waarmee je beter wordt in communiceren in je relatie.

Samenwerken verbindt en laat de verdwenen vonk in je relatie terug komen

Als alles niet zo lekker loopt, is het heel gemakkelijk om elkaar de schuld te geven. Het is belangrijk om de problemen uit te spreken. Dit natuurlijk wel op de juiste manier. Er kan een betere sterke samenwerking ontstaan waardoor jullie je dus kunnen focussen op hetzelfde doel. Je kunt in overleg gaan dat je misschien naar een relatietherapeut moet, nieuwe activiteiten samen moet ontdekken of gewoon een discussie gaat houden over wat er nu precies moet veranderen.

Hét relatie advies van therapeuten als de vonk in je relatie verdwenen is

Denk ook aan jezelf

Het klinkt misschien gek aangezien je de band met je partner wilt verbeteren, maar tijd voor jezelf nemen is nog steeds belangrijk. Je kunt in deze momenten even tot jezelf komen en je zelfvertrouwen vergroten om de discussie aan te gaan hoe jullie weer hechter kunnen worden.