Hoe verbeter je de communicatie in een relatie?

Speciaal voor de mensen die moeite hebben met de communicatie in hun relatie zetten wij een aantal tips op een rij om beter te leren communiceren. Neem ze goed in je op en breng ze in de praktijk.

 

1. Praat erover wanneer je gekalmeerd bent

Het is niet verstandig om iets bespreekbaar te maken wanneer je emoties erg hoog oplopen. Wanneer je boos of verdrietig bent zeggen we vaak de meest gemene dingen tegen onze partner, en krijgen daar later spijt van. Geef jezelf de tijd om tot rust te komen en alles even op een rijtje te zetten. Je partner zou dit moeten begrijpen, en jou de ruimte geven om tot rust te komen. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Kom later op het onderwerp terug dat je wilde bespreken. Dit is echter geen excuus om een conflict uit de weg te gaan.

2. Laat het verleden het verleden

Het komt vaak voor dat men hun partners verleden tegen hen gaat gebruiken. In plaats van het verleden als een wapen te gebruiken, moet je er voor zorgen dat je deze dingen uit verleden bespreekbaar maakt. Het verleden is nou eenmaal het verleden. Om de communicatie in je relatie te verbeteren zijn er verschillende dingen te doen. Schrijf op met welke dingen je zit, die je partner vroeger in het verleden heeft gezegd of gedaan. Maak dit bespreekbaar en maak voor jezelf duidelijk wat de redenen waren.

communicatie verbeteren in een relatie

3. Luister om te begrijpen

Wellicht het belangrijkste van allemaal, is luisteren naar wat de ander zegt. Zonder je oren open te houden kom je niet ver in het verbeteren van je communicatie in de relatie. Als we namelijk niet naar de ander luisteren zullen we nooit het standpunten leren te begrijpen. Door te luisteren kunnen jullie samen onderhandelen en tot een compromis komen. Heb je hier moeite mee? Lees dan onze tips om beter te worden in luisteren.

4. Wees straight to the point

Dit is een veel voorkomende fout. We gebruiken vaak ironische of sarcastische opmerkingen als we een discussie aangaan. Dan worden er dingen gezegd als ‘Je zou al moeten weten wat er aan de hand is’. Je mag echter niet vergeten dat je partner je gedachten niet kan lezen. Het is oneerlijk tegenover de ander als we er doekjes om winden. Wees straight to the point en maak je punt duidelijk. Dit is een belangrijk punt om de communicatie in je relatie te verbeteren.

5. Jullie doen het samen

Uiteindelijk gaat communicatie altijd via twee personen. Jullie doen het samen en leer te denken als een team. We hebben vaak de neiging om tijdens een discussie de ander altijd de schuld te geven. Probeer dit uit de weg te gaan, jullie doen het namelijk samen. Je partner is je teamgenoot, geen een of andere rivaal.

Naast het hedendaagse communiceren in de relatie, is het ook erg belangrijk hoe jullie communiceren in bed. Dit kan een grote factor zijn voor hoe jullie relatie zich staande houdt.