In welk voedsel zit veel creatine?

Heb je het over creatine, dan denk je wellicht snel aan voedingssupplementen. Logisch, in de meeste gevallen wil je genoeg tot je nemen en dat lukt beter met zo’n supplement. Dat wil niet zeggen dat je het niet op een natuurlijke manier tot je kunt nemen.

Het is namelijk een natuurlijke stof die in veel andere producten zit, bovendien kan je lichaam het ook zelf aanmaken. Het probleem is dat de hoeveelheid creatine in gewone producten behoorlijk laag is. Je zult dus vrij veel van de onderstaande producten moeten consumeren wil je er echt iets van merken.

  • Kip (borststuk): 3.5 milligram per gram
  • Kip (dij): 4 milligram per gram
  • Kalkoen: 5 milligram per gram
  • Karbonade: 5 milligram per gram
  • Kogelbiefstuk: 6 milligram per gram
  • Kabeljauw: 7 milligram per gram

hoe biefstuk bakken

Het effect van creatine

Dat creatine een duidelijk effect heeft op je spierkracht weet iedereen die fanatiek bezig is met zijn of haar sport. Twee meta-analyses laten duidelijk zien dat het innemen van creatine in een periode van 8 weken al kan zorgen voor een toename van lichaamsgewicht. Voor de goede orde: met lichaamsgewicht bedoelen we dus niet enkel de spiermassa. Overigens geldt dat niet voor elke oefening, zo is de toename bij het bankdrukken aanzienlijk lager dan wanneer je gaat squatten. Dat de gevonden toename niet afhankelijk is van leeftijd of geslacht maakt dat het voor elk type sporter voordelen oplevert.