De Front squats is een variatie op de gewone squat waarbij je de barbell in een front rack positie houdt. Dit houdt in dat de halter op de bovenkant van je borst en tegen de voorkant van je schouder aan ligt. Deze houd je met één of meerdere vingers tegen je schouder aan zodat hij niet naar voren valt. Als je voldoende mobiliteit hebt dan heb eigenlijk slechts twee vingers nodig.

Wat is een front squat?

De front squat verschilt enigszins van de back squat door de plaatsing van de halter in de front rack positie. Door dit te doen, wordt het zwaartepunt verplaatst, waardoor je over een sterke bovenrug en quadriceps moet beschikken om een ​​goede positionering te krijgen. Kortom, geen oefening voor beginners en zelfs gevorderde fitness fanaten zien de front squat als een echte uitdaging. Dat komt ook omdat er nogal wat spieren en spiergroepen bij zijn betrokken:

  • Quadriceps
  • Erectoren
  • Buikspieren

Zo voer je een front squat uit

De complexiteit zorgt ervoor dat je goed de aandacht erbij moet houden. Met andere woorden: de front squat is zeker geen oefening die je na 1 keer al volledig onder de knie hebt.

Kies de juiste plaatsing van het rek door een stabiele houding aan te nemen met de benen iets uit elkaar. Plaats de halter hoog op de schouders zodat je deze goed kan ondersteunen. In een goede houding merk je dat je core strak staat. Oké, dit is niet de meest prettige houding, maar voor nu is het wel essentieel. Probeer de halter in ieder geval met een volledige grip vast te pakken.

Terwijl de halter in de voorste rekpositie rust, zak je naar een gehurkte positie. De bekken staat in een neutrale positie en de borst wijst vooruit. Grote kans dat je nu de neiging hebt om je romp naar voren te buigen om een iets eenvoudigere positie aan te nemen. Probeer daar niet aan toe te geven, anders ga je de quadriceps forceren. Na het voltooien van de eerste squat keer je terug naar de startpositie en herhaal je de oefening.