Wat is de dumbbell side lateral raise?

Deze oefening is een van de beste oefeningen voor je schouders als je echt resultaat wilt behalen. Met andere woorden: als je het goed doet krijg je onvoorstelbaar sterke schouders. Echt ingewikkeld is het niet: in principe til je gewoon de gewichten op naar de zijkanten tot schouderhoogte. Vervolgens laat je ze weer zakken naar de uitgangspositie.

Welke spieren train je met de lateral raise?

De dumbbell side lateral raise is bedoeld als training voor met name de zijkant van de schouder (lateral deltoid). In deze oefening is het de prime mover. Overigens is dat niet de enige spier die je traint, ook andere spieren profiteren ervan:

  • Deltoid, Anterior
  • Supraspinatus
  • Trapezius, Middle
  • Trapezius, Lower
  • Serratus Anterior, Inferior Digitations

 

 

Zo voer je de oefening goed uit

De lateral raise voer je of zittend of staand uit, waarbij je in elke hand een dumbbell naast je lichaam vasthoudt. Houd de rug recht en til langzaam de gewichten langszij tot je armen evenwijdig zijn met de vloer. De ellebogen mogen licht gebogen zijn. Laat ze vervolgens weer zakken. Wil je het jezelf extra moeilijk maken, laat de armen dan langzaam zakken, je voelt het dan vanzelf trekken. Let erop dat je tijdens de uitvoering niet je schouderbladen beweegt. Streef naar 10-12 herhalingen. Je zult merken dat je niet gelijk hoeft te beginnen met zware gewichten. Zelfs met een relatief laag gewicht merk je dat het zwaarder wordt op het einde.