Het verleden van de vliegende auto

Al sinds 1926 proberen wetenschappers en uitvinders een vliegende auto te produceren. De eerste man die dit ooit probeerde en erin slaagde om een prototype de lucht in krijgen, was de Amerikaan Henry Ford. Met zijn vliegende bolide maakte hij erg veel indruk en kwam hij wereldwijd in de media. Helaas crashte het prototype van zijn auto en verongelukte de piloot van het toestel. Maar ondanks de crash wist hij zeker dat we ooit een vliegende auto kunnen besturen: “Mark my word: a combination airplane and motorcar is coming. You may smile, but it will come.”

De SD-03 is de toekomst

De SD-03, dat is de naam van de vliegende auto die succesvol is opgestegen en veilig is kunnen landen. Het voertuig werd ontwikkeld en getest door het bedrijf SkyDrive. Het bedrijf wordt gefinancierd door Toyota, niet heel gek, want Toyota heeft al vaker geprobeerd om vernieuwing te brengen in de auto-industrie. Zo experimenteerden ze eind jaren 80 ook al met ruitenwissers op de zijramen én zijspiegels van hun auto. Maar dat was niet echt een succes.

 

Het toestel is binnen 3 jaar te koop

SkyDrive en Toyota hebben het doel de vliegende auto binnen 3 jaar te kunnen verkopen aan consumenten. In eerst instantie gaan ze de auto alleen nog maar uitbrengen in Japan voordat de SD-03 een wereldbrede hype wordt. Ze willen trouwens naast de een-zitter, waarmee ze de succesvolle testvlucht hebben gemaakt, in 2023 ook een tweezitter uitbrengen. En het besturen van zo’n future car gaat niet moeilijk worden. Ze hebben namelijk gefixt dat je verticaal kan opstijgen. Dus je hoeft niet voor elke file een paar kilometer naar achter te rijden om een startbaan te creëren voor je auto.

Eerder kon je al een vliegende auto kopen in Nederland. Toen werd de Gyrocopter van Brabanste bodem voor één dag in de verkoop bij de Media Markt. En vervoerder Uber kondigde ook al aan vanaf 2026 te gaan vliegen met auto’s.