Cocaïne series vol spanning

We kennen natuurlijk allemaal Al Pacinos personage Tony Montana uit Scarface en de scènes waar hij als opperbaas in zijn mansion te midden van bergen cocaïne zit. Cocaïne is al decennia een belangrijke bron van inkomsten voor de onderwereld, maar het is ook al even lang een belangrijke bron van inspiratie voor vette misdaadseries. Wij hebben er beste titels tussenuit gepikt die Netflix te bieden heeft. Kijk ook hier voor een Nederlandse netflixserie die deze week eindelijk op Netflix verschijnt.

Fariña (Cocaine Coast)

Deze Spaanstalige Netflix Original speelt zich af in Galicië, Spanje, in de jaren 80. ‘Fariña’ is straattaal in Galacië voor bloem (als in ‘meel,’ niet ‘plant’). Hoofdrolspeler Sito Miñanco (Javier Rey) is een doorsnee visser met een handigheid voor het besturen van speedboten. Hij raakt betrokken bij de smokkel van tabak. Al gauw heeft Sito met twee vrienden zijn eigen lijn voor het smokkelen van tabak. Het zijn begin jaren 80 zware tijden voor de visserij in Spanje en meerdere tabakssmokkelaars overwegen de overstap te maken naar de smokkel van drugs, van hasj tot cocaïne. Sito is aanvankelijk tegen de transport van hard drugs, maar hoe lang kan hij de boot afhouden?

 

Queen of the South

Teresa Mendoza (Alice Braga) is een arme vrouw in Mexico als ze een relatie aangaat met een Mexicaanse drugsbaron. Een jaar later moet ze vluchten voor het drugskartel van haar man wanneer hij vermoord wordt. Ze wordt gered door Camila Vargas en voor haar gaat Teresa drugruns uitvoeren in Dallas, Texas. Teresa moet zien te overleven met de hulp van een mysterieus notitieblok, een vriend en een flinke dosis girl power. Teresa is van plan om de meest succesvolle drugssmokkelaar van de Verenigde Staten te worden. Ook wil ze de dood van haar overleden man wreken. Het derde seizoen van Queen of the South zal binnenkort op Netflix verschijnen.

 

Narcos

Uiteraard mag deze keiharde serie over de meest succesvolle drugsbaron Pablo Escobar niet ontbreken in deze lijst. Escobar werd vaak de Koning van de Cocaïne genoemd. In zijn hoogtijdagen was hij een van de rijkste gangsters ter wereld, die zoveel geld omzette dat hij niet wist wat hij er mee moest doen. De meedogenloze drugsbaron wordt in Narcos gespeeld door de Braziliaan Wagner Moura. Escobar bouwde zijn imperium op in Colombia. Hij vergaarde zijn rijkdom en aanzien met de smokkel van cocaïne naar de Verenigde Staten, dat via de havens van Florida het land binnenkwam. Boyd Holbrook en Pedro Pascal spelen drugsagenten Steve Murphy en Javier Peña, die het netwerk van Escobar in de VS proberen op te rollen.

 

El Chapo

Een andere Amerikaanse Netflix-serie over een beruchte drugsbaas is El Chapo. Joaquín Guzmán had als Mexicaanse drugsbaron de bijnaam El Chapo, wat Spaans is voor ‘kleine,’ vanwege zijn lengte van 168 cm. Guzmán zette eind jaren 80 zijn eigen organisatie op. Hij overzag operaties waarbij grote hoeveelheden cocaïne, methamfetamine, marihuana en heroïne geproduceerd werden en gesmokkeld naar de VS en Europa. In de serie wordt El Chapo vertolkt door de Mexicaanse Marco de la O. De serie toont Guzmáns eerste stappen in de Mexicaanse onderwereld halverwege de jaren 80, hoe hij als baas van het Sinaloa Kartel uitgegroeid tot een van de succesvolste drugsbaronnen en zijn uiteindelijke val. El Chapo ontsnapte in 2001 en 2014. Momenteel is hij afwachting van zijn vonnis, wat waarschijnlijk levenslang gaat worden.

 

Drug Lords

Drug Lords is, zoals de titel al doet vermoeden, een serie over de fascinerende levens van drugsbazen. De documentaireserie heeft twee seizoenen met vier afleveringen per seizoen die allemaal zo’n 45 minuten duren. Usual suspects als Pablo Escobar en El Chapo komen aan bod, maar ook bijvoorbeeld het Cali Kartel en Klaas Bruinsma zijn onderwerp van ieder een aflevering. De inkomstenbronnen van de criminelen verschillen. De een verdiende biljoenen met de handel in cocaïne, waar de ander te boek staat als de crackkoning. Met de documentaireserie krijg je een nog gedetailleerdere kijk in de productie, handel en distributie van drugsorganisaties en kartels. Het voordeel van Drug Lords is dat er nu ook andere belangrijke spelers onder de loep genomen worden.

 

Hunkert jouw fascinatie voor criminaliteit nog steeds naar meer? Dit zijn de 5 beste gangsterfilms die je op Netflix kunt kijken.