The Godfather op Netflix

De moeder aller gangsterfilms is natuurlijk The Godfather  uit 1972. Daar kunnen we in een lijst als deze gewoon niet omheen. De film zette in één klap zowel het gangstergenre als de naam van regisseur Francis Ford Coppola op de kaart. En dat terwijl Paramount Pictures, die er slechts een budget van vijf miljoen dollar voor overhad, niet veel verwachtte van de film. Ook blies de film de carrière van Marlon Brando nieuw leven in en maakte het van Al Pacino een grote naam. En als je dan toch bezig bent: Part II uit 1974 en Part III uit 1990 zijn ook zeker het kijken waard. Alle drie staan gelukkig op Netflix.

.

Goodfellas op Netflix

The Godfather mag dan gelden als het absolute toppunt in dit genre, de koning van het genre is toch wel Martin Scorsese. Met films als Mean Streets uit 1973 en Casino uit 1995 leverde hij meer dan welke andere grote regisseur aan dit genre. Ook zijn volgende film The Irishman, die in het najaar van 2019 uit moet komen, wordt weer een gangsterfilm. Al deze films zijn steengoed, maar het huzarenstuk van Scorsese in dit genre is toch wel Goodfellas uit 1990. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Henry Hill, gespeeld door Ray Liotta. Ook Robert De Niro en Joe Pesci als psychopaat Tommy spelen legendarische rollen. Centraal staat het gegeven dat misdaad niet loont. Of loont het toch wel?

Scarface op Netflix

Brian De Palma is zo’n filmmaker die niet vies is van een hoop bloed en zooitje actie. Soms schiet hij daarin door op het zinloze af. Zo niet in Scarface uit 1983. De actie en het bloederige geweld is in deze film zeker in overvloed, maar het draagt allemaal bij aan het verhaal en maakt Scarface  tot een absolute classic. Met De Palma in de regisseursstoel en een script van Oliver Stone kon dat ook eigenlijk niet anders. Al Pacino speelt de Cubaanse immigrant Tony Montana. Tony weet zich in rap tempo op te werken in de onderwereld van Miami, die gekenmerkt wordt door de nachtclubs, snelle auto’s, mooie vrouwen en heel veel coke.

Reservoir Dogs op Netflix

Een andere regisseur die het bloederige geweld bepaald niet schuwt, is natuurlijk niemand minder dan Quentin Tarantino. Om je alvast in de stemming te brengen voor Once Upon a Time in Hollywood  (check de teaser hier) of omdat je deze gewoon nog niet gezien hebt, hebben wij gekozen voor Reservoir Dogs uit 1992. Misdaad, geweld en actie zijn eigenlijk in alle acht films van Tarantino belangrijke thema’s, maar zijn filmdebuut is samen met Pulp Fiction de enige die direct over gangsters gaat. De film behandelt de nasleep van een diamantroof die acht mannen plegen en is dus net zoveel een heist- als een gangsterfilm. Onder de sterrencast bevinden zich onder andere Harvey Keitel, Michael Madsen, Tim Roth en Steve Buscemi.

The Departed op Netflix

Omdat Scorsese de absolute koning van dit genre is, dachten wij het ons wel te kunnen veroorloven hem twee keer in deze lijst te zetten. The Departed uit 2006 is namelijk een andere gangsterfilm van zijn hand die je ook zeker gezien wil hebben. Met Leonardo Dicaprio, Matt Damon, Mark Wahlberg, Alec Baldwin en Martin Sheen in de film mag dit met recht een sterrencast genoemd worden. Maar wie zeker de show steelt, is Jack Nicholson als brute maffiabaas. De film belicht bovendien twee kanten: zowel de kant van de recherche als de kant van de Ierse maffia. Dit maakt de film uniek. Boston als locatie is bovendien een welkome afwisseling in het genre. The Departed is het bewijs dat er ook meer recent goede gangsterfilm gemaakt zijn.

Meer gangsterfilms

De onderstaande gangsterfilms staan niet op Netflix, maar zijn wel absoluut de moeite waard!

  • Once Upon a Time in America (1984)
  • Heat (1995) met Al Pacino én Robert De Niro
  • Donnie Brasco (1997)
  • Road to Perdition (2002)
  • Public Enemies (2009)

En nu je toch bezig bent, check dan ook direct alle films en series die nieuw op Netflix zijn verschenen.