Waarom begint een tattoo te vervellen?

Het vervellen van een tattoo is heel normaal en is een onderdeel van het genezingsproces. Je hoeft dus niet te schrikken als je ziet dat dit na het zetten van een tatoeage ook bij jou gebeurd. Het vervellen gebeurt meestal in de tweede week na het zetten van je tattoo. Je ziet dan duidelijk dat de bovenste laag van je huid begint af te pellen en plaatsmaakt voor een nieuwe, gezonde huid. Dit is ook wel logisch, want eigenlijk is het een soort wond. Daarom wordt het ook sterk aangeraden om je huid na het zetten van een tatoeage goed te verzorgen met een crème. Ook wordt hierom vaak het advies gegeven om zeker zes tot acht weken na het zetten van je tatoeage niet in de zon te gaan zitten. Hou je je niet aan dit advies? Dan bestaat er een kans dat je de huid hiermee beschadigt en verbrandt. Zo kunnen er blaren, ontstekingen en bultjes ontstaan, wat weer als gevolg kan hebben dat je tattoo niet mooi geneest.

 

De verzorging als je tattoo begint te vervellen

Meestal duurt het vervellen van een tattoo een week, maar dit kan verschillen, afhankelijk van de grootte en plek van de tatoeage. Ook kan de genezingstijd per persoon weer verschillen, want iedere huid is natuurlijk weer anders. De ene persoon geneest dus sneller dan de ander. Wees dus geduldig en geef de tatoeage de tijd om volledig te genezen. Wanneer je huid begint te vervellen, krijg je vaak ook last van schilfering, jeuk en de ontwikkeling van korstjes. Probeer daarom zo min mogelijk aan je tatoeage te zitten en te krabben, ook als je erg veel last hebt van jeuk.

Daarbij is het erg belangrijk om de huid schoon te houden. Was de plek van de huid waar je de tattoo hebt gezet regelmatig lichtjes met een geurvrije, antibacteriële zeep. Zorg er na het wassen voor dat de plek gehydrateerd blijft door producten op waterbasis te gebruiken. Vochtinbrengende crèmes moet je zien te vermijden, want die kunnen ervoor zorgen dat de kleur van de tatoeage dof wordt. Bij de meeste tattooshops geven ze na het zetten van de tattoo een crème mee en leggen ze de tattoo verzorging duidelijk uit.

Conclusie

Schrik dus niet als je ziet dat je tatoeage begint te vervellen, want dit is volkomen normaal en hoort bij het genezingsproces. Maar vraag tijdens het laten zetten altijd om advies bij je tatoeëerder. Deze kan namelijk veel tips geven over hoe je de nazorg het beste aanpakt en welke crèmes hier het geschiktst voor zijn.

Ben je binnenkort van plan om voor de eerste keer een tatoeage te laten zetten? Lees hier dan wat je moet weten voordat je een tattoo laat zetten.