Wat is verliefdheid eigenlijk precies?

Het begin van een relatie wordt eigenlijk altijd gekenmerkt door verliefdheid. Maar wat is het eigenlijk precies? We kennen allemaal de symptomen wel: vlinders in je buik, niet meer kunnen stoppen met denken aan iemand, nerveus worden als je bij iemand in de buurt bent en een constante behoefte aan iemands aanwezigheid.

Deze gevoelens ontstaan onder invloed van hormonen en neurotransmitters die in de hersenen worden aangemaakt. Die hormonen – waaronder adrenaline, endorfine en dopamine – werken verslavend, waardoor je degene op wie je verliefd bent eigenlijk onophoudelijk wil zien. Dat is natuurlijk vaak niet mogelijk, waardoor we ons soms ook ellendig kunnen voelen als we verliefd zijn. Dat is een volstrekt logische reactie van het brein, en dus erg normaal.

Wat verstaan we onder ‘houden van’?

Maar verliefdheid gaat over. Helaas, volgens sommige mensen, omdat verliefdheid met gelukshormonen gepaard gaat. Toch is dit niet een permanent gevoel: verliefdheid gaat over in ‘houden van’, en dat wordt vaak flink onderschat. Als de vlinders in je buik verdwijnen, en je eigenlijk liever niet meer de hele dag in iemands buurt wil zijn – raken veel mensen in paniek. Vind ik iemand dan nog wel leuk genoeg?

verschil liefde en houden van

Het antwoord is vaak ja: je bent gewoon over de verliefdheid heen en in een nieuwe fase beland. De ‘houden van’-fase is erg waardevol, omdat je de ware connectie pas hier creĆ«ert. Natuurlijk zie je ook ineens iemands vervelende kantjes, maar het is juist deze fase die ervoor zorgt dat je iemand ondanks die eigenschappen nog steeds waardeert. Daarnaast zullen jullie levens meer en meer verstrengeld raken in deze fase, waardoor je een grotere afhankelijkheidsrelatie met elkaar opbouwt.

Wat is het verschil tussen verliefdheid en houden van?

Het wordt dus steeds duidelijker dan verliefdheid en houden van allesbehalve dezelfde begrippen zijn. Waar je bij verliefdheid hopeloos in iemands buurt wil zijn onder invloed van hormonen en neurotransmitters, kun je als je van elkaar houdt iemand daadwerkelijk niet meer missen in je leven. Een ander groot verschil tussen de beide begrippen heeft te maken met de vertrouwensband. Als je verliefd bent, kun je namelijk nog niet stellen dat je je partner volledig vertrouwt. Op het moment dat je kan spreken van houden van, zul je merken dat je iemand in de basis volledig vertrouwt. Je voelt je veilig en op je gemak bij iemand. Je kunt helemaal jezelf zijn op hem of haar, ook als dat je vervelende zelf is. En het belangrijkste van allemaal is misschien wel dat je niets meer hoog hoeft te houden, een gevoel dat je gedurende de verliefdheid nog wel kunt ervaren.

‘Houden van’ heeft dus tijd nodig, maar duidt wel op een stabiele basis. Bovendien is die fase een stuk duurzamer dan verliefdheid, die met enige regelmaat nog weleens overwaait. Houden van daarentegen gaat niet zo snel meer over en duurt zodoende vaak levenslang. Een groot voordeel daarvan is dat jullie gevoelslevens flink zijn verweven. Je kunt elkaars gevoelens daardoor vaak letterlijk voelen in plaats van dat je enkel om andermans gevoelens geeft. Onterecht wordt de ‘houden van’-fase vaak betiteld als een periode waarin je meer vrienden bent dan partners. Het kan zijn dat je dat gevoel zelf ook ervaart, bijvoorbeeld omdat je minder vaak spannende nachten hebt in bed hebt dan toen je verliefd was. Maar ook dit is volkomen normaal, aangezien je gevoel verder reikt dan slechts aantrekkingskracht.

Ben jij iemand die om de haverklap al helemaal stapelgek op iemand is of duurt dat wel eventjes? Lees ook hoe vaak je verliefd wordt in je leven.