Hoe vaak word je verliefd?

Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld zo’n drie keer verliefd worden op een persoon. Het gaat hier dan ook niet om zo maar een simpele verliefdheid. Het onderzoek laat namelijk ook weten dat het bij verliefdheid gaat om drie verschillende soorten verliefdheden. En ja, bij elk type hoort weer een ander soort relatie.

 

Je allereerste liefde

Je allereerste verliefdheid is waarschijnlijk ook de meest heftige. Logisch, het is de eerste keer en dus vind je het fantastisch. Alles is goed, al was het maar omdat je geen enkel referentiemateriaal hebt. Klinkt leuk, maar dergelijke relaties zijn zelden voor eeuwig. Uiteindelijk leer je elkaar beter kennen en donder je zo van de roze wolk af. Dan blijkt dat sprookje dus helemaal niet te bestaan en wordt het tijd voor het betere werk.

Je tweede liefde: de verkeerde relatie

Dit is de vorm van verliefdheid die je eigenlijk zou moeten weigeren. Met liefde heeft het waarschijnlijk weinig te maken en dient het meer als een invulling. De relatie die hier uit volgt, is zelden stabiel en in veel gevallen heb je al snel het idee dat het niet werkt, maar van laten gaan is ook geen sprake. Lastig, maar ook dit is een leermoment. Uiteindelijk zorgen dit soort ervaringen ervoor dat je betere keuzes kunt maken, omdat je zo ontdekt wat wel en wat niet bij je past.

De liefde van je leven

De derde verliefdheid is die van de ware liefde. Het klikt en waarschijnlijk heb je dat niet direct door. Dergelijke relaties ontwikkelen zich geleidelijk aan zodat er een stabiele basis ontstaat. Heb je die gevonden, dan zie je waarom je vorige relaties eigenlijk tot mislukken gedoemd waren en je nu die ervaringen juist kunt gebruiken om die diepere connectie te maken. Dit is het type verliefdheid wat stabiliteit biedt en je uiteindelijk in staat stelt om samen een toekomst op te bouwen.