Wanneer iemand geen ‘ik hou van jou’ terug zegt

De eerste ‘ik hou van jou’ in een relatie blijft altijd spannend. En misschien de tweede en derde ook nog wel. De een heeft het gevoel sneller dan de ander en die woorden wegen ook niet voor iedereen hetzelfde. Het kan dus zijn dat jij er klaar voor bent en geen idee hebt of zij dat ook is. Wat doe je wanneer de ander het niet terug zegt?

 

Verwacht geen reactie

Ten eerste is het goed om er bij stil te staan dat het helemaal geen uitwisseling hoeft te zijn. Je wilt liever dat ze het meent dan dat ze het zegt omdat jij dat wilt, toch? Het is beter om geen reactie te verwachten. Het is een uiting van jouw gevoelens en dat moet het doel zijn. Wanneer je het zegt puur omdat je wilt dat ze het terug zegt, moet je je misschien afvragen of je het om de goede redenen doet.

ik hou van je zeggen

Stilte is geen afwijzing

Dat ze het niet terug zegt, betekent niet dat ze helemaal niets voor je voelt. Misschien is ze gewoon nog niet helemaal op hetzelfde niveau als jij of is er een andere reden waarom ze het nog niet wil uitspreken. Stilte na een ‘ik hou van jou’ betekent dus niet dat jullie relatie gedoemd is te mislukken. Blijf dus rustig, trek geen overhaaste conclusies en kaart het bij voorkeur bij de eerste keer helemaal niet aan.

Geef haar tijd

En daaruit volgt heel logisch het volgende punt: geef haar tijd. Push haar niet om die vier woorden terug te zeggen. Het kan zijn dat ze tijd nodig heeft om het te verwerken. Probeer het dus ook van haar kant te zien. Dat kan lastig zijn wanneer je nog nooit in een situatie bent geweest waarin de ander ‘ik hou van jou’ zei voordat je er klaar voor was, maar het kan je helpen haar te begrijpen.

geen ik hou van je terug zeggen

Praat erover

Duurt het langere tijd en heeft ze nog altijd niet gezegd dat ze van je houdt? Kijk of ze bereid, is om erover te praten. Er kan ook een reden achter zitten die bijvoorbeeld iets te maken heeft met haar verleden. Het kan ook zijn dat ze last heeft van bindingsangst. Geef aan dat je het lastig vindt dat ze nooit ‘ik hou van jou’ terug zegt wanneer jij dat doet. Communicatie is belangrijk in een relatie, want het is belangrijk dat je je gevoelens niet gaat opkroppen. Je mag best aangeven waar je op hoopt in een relatie.