Een speed pedelec is een snelle e-bike

Het antwoord op bovenstaande vraag is in feite heel simpel. De speed pedelec is simpelweg geen fiets. Dat wil zeggen, volgens de Nederlandse wetgeving. Als we heel eerlijk zijn is het wel een elektrische fiets, maar wel een bijzondere. Het heeft twee wielen, een stuur, een zadel en een motor. Toch is dat net even iets te simpel. Er zijn namelijk wel grote verschillen te ontdekken tussen een gewone e-bike en een speed pedelec.

e-bike

Snelheid

Het belangrijkste verschil met een gewone e-bike is de snelheid. Waar het bij een gewone elektrische fiets beperkt is tot 25 km/u, gaat de speed pedelec een flink stuk harder. Om precies te zijn mag een speed pedelec net zo hard als een brommer: 45 km/u.

In theorie komt het erop neer dat je die topsnelheid zelden benut en eerder 35 km/u zult rijden. Toch kan het nog harder, maar in Nederland mag dat dus niet. Zo heeft de Luna Cycle Aper een maximum snelheid van maar liefst 56 km/u en spant de High Power Cycle Revolution de kroon met een topsnelheid van 80 km/u. Kortom, de speed-pedelec is in de basis gewoon een super snelle e-bike.

Regelgeving van de snelle e-bike

Omdat de speed pedelec juridisch gezien niet gelijkwaardig is aan een gewone elektrische fiets, gelden hier specifieke regels voor. In feite ziet de wetgever deze snelle e-bike als een brommer en dus is de regelgeving daarop aangepast. Concreet gelden dus de volgende regels voor de speed pedelec:

  • Een geel bromfietskenteken
  • Een WA-verzekering
  • Je moet minstens 16 jaar om zo’n speed pedelec te mogen besturen
  • Het bromfietsrijbewijs is verplicht
  • Een achteruitkijkspiegel op het stuur is verplicht
  • Dragen van een speciale speed pedelec- of bromfietshelm
  • Net als de brommer, moet ook de speed pedelec de rijbaan op aIs het fietspad voor bromfietsen verboden terrein is.
  • Maximumsnelheid is 45 km/uur op de rijbaan
  • Buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 40 km/uur (bromfietspad)
  • Maximumsnelheid is 30 km/uur als je binnen de bebouwde kom rijdt

Helm voor de speed pedelec

De snelheid van de speed pedelec is natuurlijk wel een dingetje. Een gewone fietshelm volstaat niet en daarom ben je verplicht om een speciale helm te dragen. Dit type helm biedt een betere bescherming tijdens een ongeluk en beschermt een groter deel van je hoofd. Een degelijke speed pedelechelm beschikt over een specifieke NEN-norm. Voor het gebruik van een gewone e-bike geldt deze verplichting niet.

e-bike of speed pedelec

Trapondersteuning

Zowel de elektrische fiets als de speed pedelec maken gebruik van trapondersteuning. In het geval van de e-bike houdt die ondersteuning op bij 25 km/u terwijl de speed pedelec snelheden tot 45 km/u ondersteunt. Die snelheden worden dus niet vanzelf bereikt. Je zult in beide gevallen flink moeten doortrappen op het te bereiken.

Zoek jij nog een nieuwe e-bike maar wil je geen stoffige uitstraling? Check dan deze stoere elektrische fiets.