Dubbel, tripel of quadrupel: wat zijn de verschillen tussen deze soorten bier?

Dat we massaal het speciale bier omarmen zal je wel weten. Het staat nu eenmaal een stuk interessanter wanneer je lekkere IPA-biertjes voor je neus hebt staan, dan een goudgeel getapt biertje van de huisleverancier. Al speelt bier een belangrijke rol, het verklaart niet waarom het ene bier een dubbel is en een ander biertje juist weer een tripel of quadrupel is. Het gaat namelijk om het brouwproces.

 

De geschiedenis en bouwproces van de verschillende bieren

De samenstelling van het bier is, hoe gek het ook klinkt, niet de belangrijkste verklaring. Het alcoholpercentage van bier is afhankelijk van de hoeveelheid suikers. Simpel gezegd: meer suiker is meer alcohol. Daar is de benaming ‘zwaar bier’ dan ook van afkomstig. Nu was het vroeger wel zo dat niet iedereen kon lezen. Knap lastig als je de verschillende biersoorten uit elkaar moest houden dus. De oplossing: men zette een kruis op een vat met gewoon bier en een vat met de dubbel kreeg twee kruizen.

wat zijn de verschillen tussen bier speciaal dubbel tripel quadrupel

Bij het brouwen van bier speelt de hoeveelheid suiker dus een belangrijke rol. Suiker is afkomstig van het graan. Een tripel is dus gebrouwen met meer graan dan een dubbel. Dat is dan ook gelijk de verklaring waarom een zwaar bier zoeter smaakt dan gewoon pils. Het heeft dus minder te maken met het distilleren want alle bieren kennen namelijk een hoofdgisting en een nagisting.

Hoe het dan precies zit met het verschillen tussen de een dubbel, tripel of quadrupel bier, zie je hieronder:

  • Dubbel bier: het is een licht een zoetige, niet al te bitter bier. Het alcoholpercentage schommelt rond de 6%.
  • Tripel bier: dit gaf vroeger de sterkte van het bier aan, maar tegenwoordig wordt de term ‘triple’ vooral gebruikt om aan te geven dat het om hoog gegiste bieren gaat. Het heeft vaak een moutige, zoetig-bittere smaak en zo’n 8% alcohol.
  • Quadrupel bier: dit is eigenlijk een verkeerde benaming. Het zou juist gerstwijn moeten heten. Een quadrupel behoort tot de zwaarste biersoorten en bevat 10% alcohol, soms nog wel meer. Het is dan ook een bijzonder zoet bier met weinig bitter. Een typisch bier om van te genieten.