Hoe heeft Joop van den Ende zo’n fortuin vergaard?

Waar sommige miljardairs nog wat geluk hebben gehad hebben omdat ze in een rijk gezin geboren zijn, is Joop van den Ende volledig selfmade. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij geboren in 1942 in een ‘doodnormaal arbeidersgezin’. Ook voor hem lag in eerste instantie geen grote loopbaan in het verschiet. Hij volgde namelijk een opleiding tot timmerman en later technisch tekenaar. Prima beroepen, maar een knappe jongen als je daar miljardair mee wordt.

Al snel ging Joop zich echter toeleggen op de showbusiness. Op 18-jarige leeftijd kocht hij bijvoorbeeld de rechten voor de televisieserie Batman. Na het produceren van meerdere tv-programma’s zoals Citroentje met suiker, zou hij in de jaren daarna pas echt doorbreken met talloze hits zoals Goede Tijden, Slechte Tijden. Het grote geld ging pas echt binnenstromen toen hij samen met John de Mol het bedrijf Endemol oprichtte. Na een beursgang leverde dat hem een gigantische som geld op. Toen hij met zijn gezondheid begon te sukkelen rond de eeuwwisseling besloot hij zijn aandeel in het bedrijf te verkopen. Sindsdien heeft hij zich voornamelijk toegelegd op musicals in Nederland.

joop

Het vermogen van Joop van den Ende

Laatstgenoemde heeft zijn fortuin verdiend met het maken van musicals en dat heeft hem zeker geen windeieren gelegd. De beste man heeft een gigantisch vermogen verzameld van 1,7 miljard euro en staat hiermee op de 24e plek in de Quote 500, de lijst met de rijkste Nederlanders van 2021.

Talloze onderscheidingen

Voor alles wat hij voor Nederland en de wereld betekend heeft, kreeg Joop ook heel wat onderscheidingen. Zo kreeg hij de Musical Award Oeuvreprijs uitgereikt uit de handen van Tina Turner, is hij benoemd tot Omroepman van het Jaar 1997, heeft hij de Gouden Medaille van de stad Amsterdam, werd hij in 2007 verkozen tot Nederlander van het jaar en verleende Beatrix hem het Erekruis van de Huisorde van Oranje. Ja, een hele lijst voor onze Joop inderdaad.