Schokkende true crime-series op Netflix

True crime-series zijn niet meer weg te denken op Netflix. Veel series en documentaires belichten onopgeloste moorden of mysterieuze vermissingen. Of de zaken uiteindelijk nou wel of niet worden opgelost, ze houden ons altijd in hun greep. Wij selecteerden tien true crime-series op Netflix die jij niet mag missen.

1. Exhibit A

Bewijsmateriaal is altijd van cruciaal belang in moord- en rechtszaken. Of het nou een bloeddruppel, haar of vingerafdruk is, doorgaans is sterk bewijsmateriaal de reden waarom mensen uiteindelijk worden berecht. Tegelijkertijd kan bewijsmateriaal ook gemakkelijk worden vervalst of niet op de verkeerde manier worden geïnterpreteerd. In Exhibit A wordt er aandacht besteed aan de manieren waarop dit kan gebeuren. Als jij je in de true crime-series op Netflix wil vastbijten, is Exhibit A dus een goed begin om je in te verdiepen.

 

2. The Confession Tapes

De bekentenis van verdachten zorgt vaak voor een grote doorbraak in de zaken waarvoor ze worden vervolgd. In The Confession Tapes blijkt echter dat het maar al te goed kan voorkomen dat men valse verklaringen afleggen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze een moord op hun geweten hebben, maar houden later vol dat ze onschuldig zijn. De verschillende redenen hiervoor en de verschillende zaken waarin deze bekentenissen een belangrijke rol speelden, zijn in te zien in The Confession Tapes. 

 

3. Making a Murderer

Eén van de bekendste true crime-series op Netflix is toch echt Making a Murderer. De serie gaat over Steven Avery, een man die achttien jaar in de gevangenis zat vanwege een verkrachtingszaak. Het feit dat hij een alibi had mocht niet baten. Voor zijn wellicht onterechte gevangenschap begint Avery een rechtszaak, maar dan neemt het verhaal een bizarre wending. Hij wordt vervolgens namelijk beschuldigd van de moord op een fotografe. Wie probeert Avery er in te luizen? Check de afleveringen van Making a Murderer om te zien hoe het verhaal, dat zich over een periode van vele jaren afspeelt, uiteindelijk afloopt.

 

4. Evil Genius

In Evil Genius is te zien hoe de pizzabezorger Brian Wells een bank overvalt. Dit doet hij met een bom om zijn nek, waarvan onduidelijk is hoe deze bom daar terechtkomt. Wanneer de bom even later ontploft, staat iedereen meteen op scherp. Wie is verantwoordelijk voor de dood van Brian? En wat zijn de motieven van deze dader? De vier afleveringen van Evil Genius stellen deze vragen en doen uitgebreid verslag van de ‘pizza bomber’, zoals Wells in de volksmond werd genoemd. Dit is zeker een aanrader van de redactie.

 

5. Amanda Knox

Is Amanda Knox schuldig? Kijken we dus naar een doorgewinterde psychopaat? Of is ze onschuldig en is ze ten onrechte vervolgd voor een moord die ze niet op haar geweten had? Die vragen ga je jezelf ongetwijfeld stellen na het zien van de documentaire. Amanda Knox is één van de true crime-series op Netflix die je nog lang bij zal blijven. Te zien is hoe de jonge Amanda naar Perugia in Italië verhuist. Wanneer haar huisgenoot Meredith wordt vermoord, wijzen alle bewijzen in de richting van Knox.

 

6. Don’t F*ck with Cats

Al eerder schreven we over het bizarre plot van Don’t F*ck With Cats. Deze driedelige serie gaat over een (eerst nog onbekende) jongen die gruwelijke filmpjes op het internet zet waarin hij dieren mishandelt. Een groep mensen besluit het hun doel te maken om deze dader op te sporen. Leden van de groep vertellen over hun aanvankelijke plan van aanpak en aan hoe de zoektocht vele onverwachte plotwendingen kreeg.

 

7. The Staircase

Ook The Staircase is zo’n Netflix serie die je niet zal vergeten. De titel van de true crime-documentaire verwijst naar een trap, die de voornaamste factor speelt in een mysterieuze zaak. De vrouw van schrijver Michael Peterson viel in 2001 namelijk van hun trap. Wat lijkt op een ongelukkig ongeval, blijkt al gauw niet te kloppen. Bewijs wijst er namelijk op dat ze niet is gevallen, maar in plaats daarvan is neer geknuppeld. Wanneer blijkt dat een eerdere familievriend van Michael ook onder soortgelijke omstandigheden stierf, wordt de zaak steeds mysterieuzer en donkerder.

 

8. The Disappearance of Madeleine McCann

Grote kans dat je ooit hebt gehoord van Madeline McCann. Het jonge meisje verdween terwijl ze met haar ouders in een vakantieresort was. De afleveringen van The Disappearance of Madeleine McCann behandelen potentiële oorzaken, reconstructies en verdachten. Haar ouders zelf werden ook een tijd verdacht. Wisselende verslagen van ooggetuigen bemoeilijkten de zaak, waardoor de documentaire je constant weer op het verkeerde been zet.

 

9. Jeffrey Epstein: Filthy Rich

De documentaire over Jeffrey Epstein werpt een licht op een machtige, rijke en mysterieuze man. Samen met zijn metgezel Ghislaine Maxwell hield hij er een luxueuze levensstijl op na, met invloedrijke vrienden en prachtige eigendommen. In Jeffrey Epstein: Filthy Rich blijkt er echter een keerzijde te zitten aan zijn leven. Tientallen vrouwen doen namelijk onthullende uitspraken over hun verleden, waarin ze door Epstein werden misbruikt.

 

10. The Devil Next Door

Het is een bizar idee: die buurman die een echte familieman lijkt en altijd goedlachs is, blijkt een oorlogsmisdadiger. Ook al lijkt dit onwaarschijnlijk, toch gebeurde het echt met John Demjanjuk. De Amerikaanse burger werkte bij Ford en had een grote familie. Uit getuigenissen en bewijsstukken blijkt echter dat hij een verleden had als ‘Ivan de Verschrikkelijke’, een sadistische kampbewaker van Treblinja. The Devil Next Door gaat vooral over het lange proces tegen de oorlogsmisdadiger.