Aanschaffen e-bikeOp deze punten moet je letten als je een e-bike gaat kopen

Een e-bike is een flinke investering, maar wel eentje waar je heel blij mee gaat zijn. Een e-bike kopen is niet iets wat je zomaar doet. Voor je het weet race je met je nieuwe e-bike overal door de stad binnen tien minuten. ’s Ochtends vroeg alle files skippen én snel op je werk zijn. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hier zijn enkele tips over waar je moet opletten bij het kopen van een e-bike.

1. Het frame

Het frame is belangrijk aspect van de elektrische fiets. Wil je een herenframe, damesframe of een lage instap frame? Het is allemaal mogelijk en je kan zelf je voorkeur aangeven. Ben je niet zo soepel meer als vroeger? Er is geen schaamte bij een lage instap frame. Het is alleen maar onwijs handig en ziet er vaak ook modern uit.

e-bike kopen

Zoek jij naar een unieke e-bike? Check dan de Nederlandse merken voor een elektrische fiets.

2. De positie van de motor

De elektrische motor kan op verschillende posities geplaatst worden. De motor kan op de voornaaf geplaatst worden. Dit zal voelen alsof de fiets vooruit wordt getrokken. Het is wennen in het begin. Maar als je er eenmaal aan gewend bent, is het genieten van de bovenste plank.

De elektrische motor kan ook op de achternaaf geplaatst worden, maar dan moet er een derailleurversnelling op komen. Er is geen plaats voor de standaard naafversnelling, maar hij zal zo ook lichter fietsen en er sportiever uitzien. Perfect. Het vereist alleen wel meer onderhoud. Een e-bike kopen voor lange afstanden toeren met de mannen? Dan is de elektrische motor op de achternaaf perfect voor jou.

De meest populaire optie is de middenmotor. Dit voelt het meest natuurlijk en lijkt het meest op gewoon fietsen. Doordat de motor in de trapas verwerkt is, zal hij wel wat meer geluid maken dan de andere twee opties.

3. E-bike kopen o.b.v. de actieradius

De huisman onder ons die een kort stukje naar de supermarkt fietst, heeft een andere actieradius nodig dan de avonturier die van Utrecht naar Amsterdam fietst. Het is belangrijk om te bedenken waar je de e-bike voor gaat gebruiken. Als je alleen korte stukken fietst dan is het aan te raden om een fiets te kopen met een kleinere actieradius. De fiets is lichter en het scheelt je in kosten. De accu is de grootste kostenpost in jouw nieuwe speeltje. Fiets je langere afstanden, dan is een grotere actieradius aan te raden om altijd ondersteuning te hebben.

4. Het vermogen van de motor

Ons land kent niet veel heuvels, dus dat scheelt. Mocht je toch in Limburg wonen of veel viaducten en bruggen over moeten, dan is het slim om een wat krachtigere motor te nemen. Het vermogen wordt aangegeven in Newton-meter (Nm). Hoe meer vermogen de e-bike heeft, hoe meer hij zal ondersteunen als jij omhoog gaat. Als je op vlakke stukken rijdt is 10-30 Nm voldoende. Als je in Limburg woont of veel bruggen en viaducten in Zeeland over moet, dan is minimaal 40 Nm aan te raden. Vergeet alleen niet dat meer vermogen ook meer stroomt vreet.

Aanschaffen e-bike

5. E-bike kopen voor de juiste prijs

Een e-bike kopen voor een schappelijke prijs? Het is en blijft een dure aankoop. Een elektrische stadsfiets tot 2500 euro is vriendelijk geprijsd, maar er zijn verschillende gradaties in prijsklasse. Je kan voor een luxere e-bike gaan als je hechten waard aan een display die, naast je actieradius, je snelheid en aantal kilometers weergeeft. Bij een grotere actieradius en meer vermogen komt automatisch ook een hoger prijskaartje kijken. Het wegwerken van de accu in het frame is tevens een dure grap.

6. De positie van de accu

De accu is het zwaarste object van de fiets, waardoor het een belangrijke factor is in de balans van de fiets. Als de accu in het frame verwerkt is, ziet dat er goed uit maar kan je hem niet eruit halen. Als je geen stopcontact in je fietsenstalling hebt, dan is het een goed idee om een accu op de bagagedrager te overwegen. Bij deze modellen kan je vaak de accu namelijk verwijderen.

e-bike kopen

7. Het gewicht van de e-bike

Een elektrische fiets is een stuk zwaarder dan een normale fiets door de motor en de accu. Een e-bike kopen om mee te nemen op vakantie? Dan is het een goed idee om je te informeren over fietsdragers, gezien het gewicht van de e-bike.