Top 10 series op Netflix op basis van IMDb

De top 10 series op Netflix verschillen van elkaar, wat het een gevarieerde lijst maakt wat betreft verhaallijnen en genres. Er staat dus voor ieder wat wils in. Heb jij ze allemaal al gezien?

10 – Friends

Door de jaren heen zijn ze niet alleen elkaars vrienden gebleven, maar ook een beetje de onze geworden. Rachel, Monica, Chandler, Ross en voornamelijk de gekke Phoebe en smooth guy Joey. Alle seizoenen staan op Netflix Van 1994 tot 2004 konden we het reilen en zeilen van werelds’ beroemdste vriendengroep op de voet volgen, maar nog steeds heeft deze serie een tijdloos karakter, waardoor de serie goed is voor menige binge-avond.

Imdb-rating: 8.9

 9 – Death Note

Deze Japanse animeserie uit 2006 bestaat uit 37 afleveringen. In die afleveringen staat Light Yagami centraal, die een wel heel bijzondere vondst doet. Hij vindt namelijk een schrift dat elke naam die erin wordt opgeschreven, om het leven kan brengen. Light gebruikt dit om criminele individuen te elimineren en zo een utopische samenleving zonder misdaad te creëren. Hij wordt echter gedwarsboomd door een politiekorps, aangestuurd door een mysterieuze detective.

Imdb-rating: 9.0

8 – Fargo

Eerder schreven we al over wat Fargo zo’n brute serie maakt. De anthologie-serie richt zich elk seizoen op andere personages in een andere tijdsperiode. Elk van de drie seizoenen heeft daarom een unieke opbouw en ontknoping. De thema’s die elk seizoen centraal blijven staan zijn die van moord en misdaad, omgeven met een sluier van zwarte humor.

Het is nog even wachten op het vierde seizoen, dat om de rassensegregatie in de jaren ’50 gaat draaien. De vraag is of dit seizoen nog beter wordt, waardoor Fargo stijgt in deze lijst, of juist tegenvalt. Voor nu staat de serie echter nog steeds in deze Netflix top 10 series.

Imdb-rating: 9.0

7 – When They See Us

Waar Fargo het thema van racisme in de toekomst gaat behandelen, stond dit thema eerder al centraal in de recente serie When They See Us.. De miniserie van 4 afleveringen is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen in 1989. Vijf verdachten met een donkere huidskleur werden vervolgd voor de verkrachting van een jonge vrouw in Central Park.

Ondanks dat er geen tastbaar bewijs was, werd de “Central Park Five” toch veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Pas jaren later werd duidelijk dat ze al die tijd onschuldig waren geweest, na een getuigenis van de echte dader. De serie over gerechtigheid in Amerika heeft wereldwijde erkenning en waardering gekregen, en staat dus ook meer dan verdiend in de top 10 series.

Imdb-rating: 9.0

6 – Full Metal Alchemist: Brotherhood

Deze tweede Japanse anime in de top 10 draait rondom Edward en Alphonse Elric. Toen ze jonger waren liet hun vader (een alchemist) de broers achter bij hun moeder Trisha. Wanneer Trisha overlijdt en de twee broers hun eigen alchemiekunsten inzetten om haar terug tot leven te brengen gaat dit gruwelijk mis, waardoor Edward metalen protheses moet dragen (vandaar de titel).

De broers Elric trekken de wijde wereld in, op zoek naar de legendarische steen der wijzen, die verbonden lijkt te zijn met de geschiedenis van hun vader.

Imdb-rating: 9.1

5 – Vietnam War

Het kostte 10 jaar en 30 miljoen, maar dan heb je ook wat. De documentaireserie Vietnam War richt zich op de betrokkenheid van de Verenigde Staten in de Vietnamoorlog van 1955 tot 1975. De serie heeft 10 delen, waarin bijna 80 mensen aan het woord komen. Bij het selecteren van deze groep geïnterviewden is gezorgd dat elke kant van de oorlog belicht wordt.

Er worden Amerikanen gesproken die in de oorlog vochten, maar ook protestanten tegen de oorlog. Ook worden er soldaten en inwoners uit het noorden en zuiden van Vietnam aan het woord gelaten. De makers kozen bewust voor normale burgers die de oorlog hebben meegemaakt en niet voor grote sterren en politici. Hierdoor krijgt de serie iets menselijks en eerlijks.

Imdb-rating: 9.1

4 – Sherlock

Naar de nieuwe seizoenen van deze serie wordt iedere keer reikhalzend uitgekeken. Niet echt binge-waardig, want elk seizoen kwamen er slechts drie afleveringen online. De serie is een adaptatie van de boeken over Sherlock Holmes en zijn helper John Watson.

De moordzaken worden op een moderne manier geïnterpreteerd, waarin er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van internet en mobiele telefoons, aspecten die in de originele boeken niet voorkwamen. Het perfect ontwikkelde talent van Sherlock om mensen en situaties te lezen en de bloedstollende plotwendingen geven deze alom geprezen serie een vierde plaats.

Imdb: 9,1

3 – Rick & Morty

Wellicht zou je deze serie niet zo hoog in de lijst verwachten. Het is immers een animatieserie. De serie is echter bedoeld voor volwassenen en draait om een familie, bestaande uit een vader, moeder, dochter, zoon Morty en grootvader Rick. Rick is wetenschapper en beleeft samen met zijn kleinzoon allerlei avonturen in verschillende dimensies.

Dat deze serie de hoge notering waard is, blijkt wel uit de toekomst van de serie. Er staan namelijk nog 70 (!) nieuwe afleveringen op de planning.

Imdb-rating: 9.3

2 – Our Planet

Stond deze serie eerst nog op nummer 1, is hij toch een plekje gedaald. In deze Britse documentaireserie worden verschillende dieren gevolgd en wordt er aandacht gegeven aan de manier waarop de klimaatverandering invloed heeft op alle levende wezens. De serie belicht de omstandigheden van kleine wezentjes zoals rupsen, tot grote beesten zoals olifanten en bizons.

Voor de serie worden ook alle delen van de wereld gezien: jungles en woestijnen, maar ook bevroren gebieden en diepe zeeën. Deze serie is een sterke aanrader om je bewust te worden van onze plek in de wereld, en hoe alles in die wereld functioneert en met elkaar in verbinding staat.

Imdb-rating: 9.4

1 – Breaking Bad

Dat deze serie op de eerste plek staat in de top 10 op Netflix moet geen grote verrassing zijn. De serie wordt wereldwijd bejubeld om het acteerwerk en de plot van het verhaal. Dat verhaal draait om een scheikundeleraar die te horen krijgt dat hij ongeneeslijk ziek is.

Wat hij vervolgens doet? Hij zet zijn expertise om in het produceren van drugs. Dit loopt uit in de meest gevaarlijke en extreme situaties, goed voor 5 seizoenen, een spin-off en een film die binnenkort op Netflix verschijnt.

Imdb-rating: 9.5