Wat te doen tegen stinkende schoenen?

Stinkende schoenen zijn misschien wel één van de meest vervelende en beschamende dingen om te hebben. Je gaat naar een bijeenkomst en de persoon naast je zegt dat er een vieze geur hangt, ja die komt van je schoenen. Wat moet je dan doen in die situatie? Nou wij gaan vandaag even uitleggen hoe je dit tegen kan gaan of kan voorkomen met een paar simpele huishoudtips.

 

1. Voorkom zweet/stinkvoeten

Als je snel last hebt van zweetvoeten is de kans ook groter dan je voeten gaan stinken, wat zorgt dat je schoenen gaan stinken. Wat kan je hiertegen doen? Kies voor leren schoenen, dit is een ademende stof en het verkleint de kans op zweetvoeten.

Ben je niet echt van de leren schoenen? Zorg dan in ieder geval dat je de juiste sokken draagt. Sokken van wol of katoen absorberen veel vocht waardoor je minder snel zweetvoeten zal krijgen. Je voeten goed afdrogen helpt ook, zo verwijder je bacteriën die zorgen voor geurtjes.

2. Laat de wasmachine maar draaien

Ja, vrij voor zichzelf sprekend, gewoon in de wasmachine gooien. Al moet je wel uitkijken want niet elke soort schoen kan in de was. Schoenen van leer of suede kan je maar beter ver weg van de wasmachine houden. Canvas, katoenen en synthetische (sport)schoenen kan je gerust in de was gooien. Stop de schoenen in een kussensloop of speciale waszak, maak het daarna dicht met een elastiek of veiligheidsspeld. Voor extra zekerheid dat er geen beschadiging komt op de schoenen kan je een paar handdoeken laten meedraaien, deze zullen dempend werken.

3. Rijst is opnieuw de held

Wanneer je telefoon waterschade heeft, stop je hem even in een zak rijst en hup hij is weer gemaakt. Nou, je snapt het begrip nu. Gooi een handjevol ongekookte rijst in je schoenen en laat dit een nachtje staan. Schud de rijst eruit en kijk, het vocht is uit je schoenen en je kan weer stankloos leven.

pexels-vie-studio-7421207 (1)

4. Draag je stinkende schoenen niet langer dan een dag

De vraag zou niet moeten zijn: “Waarom is het beter als ik mijn schoenen niet langer dan een hele dag draag?” De vraag moet eigenlijk zijn: “Waarom zou je überhaupt je schoenen langer dan een dag dragen?” Want het moet toch vervelend zijn om je schoenen nóg langer dan een hele dag te dragen. Maar hoewel het voor de geur ook beter is, zo kunnen je schoenen wat frisse lucht naar binnen krijgen en kan het de vieze geur verwijderen.

5. Koffiepads zonder koffie

Koffiepads zijn er natuurlijk om koffie mee te zetten. Maar als je even creatief bent kan je ze ook gebruiken voor je schoenen. Koffiepads doen net zoals rijst, vocht absorberen. Dus, koffiepad in beide schoenen voor het slapen en in de ochtend er weer uit halen. Voor je het weet zijn je schoenen weer droog en zonder stank.

7. Bestrijdt geur met kou

Bacteriën veroorzaken geuren en deze bacteriën komen helaas ook in je schoenen. Het voordeel is dat bacteriën en stevige kou, geen beste vrienden zijn. Laat dit in Nederland redelijk in je voordeel zijn, maar er is nog een manier: de vriezer. Mocht jij over een vriezer of een extra vriesvak beschikken, verwen je schoenen dan af en toe met een nachtje in de koelcel en zeg maar dat tegen die bacteriën en die vieze geurtjes.

8. Baking soda – Aloë Vera 2.0

Baking soda behoort gewoon tot de benodigdheden in het huishouden. Het is overal bruikbaar. Stinkt je kleding? Dopje baking soda bij de was en je ruikt weer frisjes. Wil je wittere tanden? Gooi het op je tandenborstel en poetsen maar. Last van maagzuur? Theelepel in lauw water laten oplossen en opdrinken. Net zoals Aloë Vera is baking soda van alle markten thuis.

pexels-kaboompics-com-5765 (1)

9. Gebruik andere zooltjes

Het hele jaar hetzelfde beddengoed is niet fris, dat weten we allemaal. Waarom zou het dan wel fris zijn als je het hele jaar dezelfde zool draagt? Verwissel elke twee á drie maanden de zool, zo kan je weer met een schone lei beginnen en hebben de bacteriën geen tijd om zich in de schoen te nestelen.

10. Speciale schoenen deodorant

Het kan natuurlijk zo zijn dat schoenen zo erg stinken dat het lijkt alsof je bij de openbare toiletten bij een festival staat. In dit geval is het tijd voor groter geschud. Schoenen deodorant. Deze deodorant is speciaal gemaakt om geuren te verdrijven en de schoenen fris te houden. Deo bevat vaak schimmel- en bacteriedodende delen.