Vieze schoenen in de wasmachine

Helaas hebben je schoenen de stapavond niet overleefd. Gelukkig zijn er tegenwoordig tig manieren om je schoenen schoon te maken. En voor de meest hardnekkige vlekken is daar de wasmachine. Alleen moet je goed oppassen, want je kan niet lukraak al je schoenen erin gooien. Zo is bekend van suède schoenen dat die niet goed tegen water kunnen, dus dat zou een beetje frappant zijn om ze te wassen in de wasmachine. Ditzelfde geldt voor leren schoenen. Maar welke schoenen kan jij dan wel in de wasmachine wassen en hoe werkt dat? Schoenen in de wasmachine wassen doe je op deze manier:

schoenen in wasmachine

1. Haal je veters uit je schoenen

Voordat jij je schoenen in de wasmachine doet, dien jij de veters eruit te halen. Veters worden niet schoon als zij in de schoen blijven zitten. Wanneer jij dan ook witte veters hebt, zorg dan dat deze niet met je gekleurde schoenen mee gewassen worden. Mocht je gekleurde veters hebben, doe deze dan bij de gekleurde was. Maar pas op met wasverzachter, die tast de kleur van je kleding namelijk aan. Ditzelfde geldt bij het jeans wassen.

Tip: doe je veters nooit los in de wasmachine, dit kan ervoor zorgen dat ze vast komen te zitten. Dat kan zelfs nog een duur grapje worden.

2. Was je schoenen voor

Voordat jij de schoenen in de wasmachine gooit, is het handig even het meeste vuil er met de hand af te wassen. Zo zorg jij ervoor dat je het beste resultaat bewerkstelligt. Met een tandenborstel kan jij in ronddraaiende bewegingen een groot deel van de sneakers schoonmaken. Pas alleen wel op dat je niet te hard wrijft, anders beschadig je de schoenen.

sneakers in wasmachine
Foto Instagram: thesneakerlaundryau

3. Vieze schoenen in de wasmachine wassen

Er zijn verschillende manieren om je schoenen te wassen in de wasmachine. Ten eerste doe jij je schoenen in een kussensloop of een speciaal bedoeld zakje om ze mee te wassen. Daarnaast is het belangrijk dat je twee á drie handdoeken bij de was doet, zo zorg je ervoor dat je schoenen niet de hele wasmachine slopen. Kies ook voor vloeibaar wasmiddel. Wanneer je gaat voor waspoeder kan dit namelijk vast blijven zitten. Om nare geurtjes uit je schoenen te verwijderen kan je een scheutje natuurazijn in het wasverzachterbakje gieten. Maar pas op, gebruik geen schoonmaakazijn! Dit tast namelijk de rubberen zool van de schoen aan. Stel tot slot je wasmachine op een fijn was programma, niet warmer dan 40 graden en zorg ervoor dat het centrifugeren zo laag mogelijk staat.

4. Drogen van de schoenen

Stop je schoenen niet in de droger! Het drogen van de schoenen dient op natuurlijke wijze gedaan te worden. Wanneer jij ze in de droger doet, raakt de lijmlaag (waarmee de meeste sneakers vastzitten) los en hierdoor kan jouw geliefde schoen uit elkaar vallen. Ook kan het gebeuren dat je schoenen krimpen in de droger. Net als je wollen kleding hou je dan vrij weinig over van het product. Hang je schoenen daarom gewoon aan het wasrek of zet ze bij een kachel.

schoenen in wasmachine

Mocht je daarnaast last hebben van nare geurtjes in je sportkleding, dan is dit de manier om je stinkende sportkleding te wassen.