Waarom voel ik me niet gelukkig?

Het kan allerlei redenen hebben dat je je niet helemaal fijn voelt. Zo kan je bijvoorbeeld last hebben van iets wat er in het verleden is gebeurd waar je nog steeds mee bezig bent. Of je kan juist gespannen zijn voor iets wat komen gaat. Hoe dan ook is het fijn als je snel van dit soort klachten af bent en je weer een positieve instelling hebt. Je wilt immers niet dat je in een winterdepressie komt. Maar hoe krijg je weer een positieve instelling? Daarvoor hoef je echt niet meteen naar de psycholoog, want deze 10 tips helpen meestal al om een gelukkiger leven te krijgen.

 

Deze 10 tips helpen je gelukkiger te leven

1. Minder streng voor jezelf

Probeer in eerst instantie eens wat minder streng voor jezelf te zijn. Misschien heb je wel hele hoge verwachtingen van jezelf die je vaak niet kan waarmaken. Probeer eens wat minder vaak door brandende hoepels heen te springen. Je zal zien dat je daardoor minder vaak het gevoel hebt dat je faalt. En de lat kan je later altijd nog hoger leggen als je je begint te vervelen.

2. Geduld

Over tijd gesproken: dat is meestal de grootste vijand van de mensheid. Dat is best logisch, aangezien tijd nooit meer terugkomt als het eenmaal weg is. Maar bedenk het eens zo: iedere keer als je even een paar uur voor jezelf neemt en leuke dingen gaat doen, ben je daarna weer veel productiever doordat je je focus meer kan houden. En als je élke dag al je tijd in werk besteed of iets waar je naartoe werkt, zal je merken dat jij je tijd veel minder goed in gaat delen en daardoor minder productief bent. Dus wees geduldig, je hebt nog genoeg tijd.

3. Accepteer hoe je bent

Natuurlijk blijf je altijd wel ontevreden over een deel van je lichaam of karakter. Logisch, want anders zou het leven ook zo saai worden als je jezelf niet meer kan verbeteren. Maar je moet ook blij zijn met de persoon die je nu bent. Kijk eens voor je, wat voor mensen heb je in je leven die van je houden? Die zijn er écht niet wanneer ze je niet leuk vinden. Dus accepteer vaker de persoon die je nu al bent en probeer daar eens van te houden.

4. Leef je meer in

Empathisch vermogen is écht een fijne bijkomstigheid in je leven. Niet alleen heb je sneller door als het slecht gaat met iemand in je omgeving, maar je kan daardoor ook zelf meer interesse tonen in iemands emoties en meeleven tonen. Het verbetert de relatie met die persoon en je leert er zelf ook nog wat van.

5. Vriendschap

Denk eens aan je allerbeste vrienden en aan de leuke, gezellige of grappige momenten jullie hebben meegemaakt. Één van de belangrijkste dingen in het leven is vriendschap, dus waardeer je vrienden en koester herinneringen. En heb je door een bepaalde gebeurtenis geen contact meer met je jeugdvrienden? Probeer dan weer eens contact te zoeken om bij te kletsen en het, indien mogelijk, bij te leggen. Het zal niet alleen jou, maar ook de anderen goed doen.

 

6. Ben anders en waardeer dat

We hebben op deze wereld allemaal de luxe om te doen waar ons hart sneller van gaat kloppen. We zijn absoluut geen eenheidsworst die allemaal hetzelfde baantje hebben en allemaal hetzelfde karakter. Ben gewoon even trots op de persoon die je bent, dat je niet hetzelfde bent als alle andere mensen op deze wereld. Hoe saai zou dat zijn trouwens?

7. Niet te perfectionistisch

Die lat bij jezelf hoog leggen is één, maar die bij je complete omgeving hoog leggen is een tweede. Wanneer je altijd hoge verwachtingen hebt van iedereen en je hoopt dat het altijd gaat zoals jij het voor ogen hebt, kan het eigenlijk negen van de tien keer alleen maar tegenvallen. Dus zorg ervoor dat je niet te veel verwachtingen hebt en dat je niet té perfectionistisch wilt zijn. Dat maakt de sfeer alleen maar minder leuk.

gelukkiger leven

8. Ben meer buiten

Honderden onderzoeken wijzen uit dat het je goed doet om even buiten te zijn. En ook al heb je het gevoel dat je een binnen-mens bent en je de frisse lucht en natuur niet nodig hebt, moet je je erbij neerleggen dat je daadwerkelijk gelukkiger wordt van de buitenlucht. Dus ga wat vaker naar buiten, ook al is het maar een half uurtje per dag, het zal je echt goed doen.

9. Luister naar muziek

Megacliché, maar wel waar. Muziek heeft écht heel veel invloed op je emotie. Dus als jij je vervelend voelt en wilt een gelukkiger leven gaan lijden, is het niet verstandig om de hele dag huil-nummers te gaan draaien. Ontdek eens nieuwe muziek bij je streamingsdienst waar je stukken vrolijker van zal worden.

10. Voel alles zonder te oordelen

Emotie is iets heel geks en het zou zoveel makkelijker zijn als we het niet zouden hebben. Maar het maakt ons juist ook weer heel mooi. Oordeel nooit over jezelf als jij je bijvoorbeeld verdrietig voelt. Het versterkt alleen maar de emotie en je schiet er niets mee op. Dus, voel alle emoties zonder daar een mening over te hebben. Huilen maakt je niet zwak.