Rugpijn door een verkeerde zithouding

Nadat je lange tijd verkeerd gezeten hebt kun je last van rugpijn hebben. Door je rug te kraken kun je deze rugpijn verzachten, waardoor je je opgeknapt voelt. Je moet je rug niet te vaak kraken, want daardoor kan je rugpijn verergeren. Met de onderstaande tips gaat het je lukken om je eigen rug te kraken.

verkeerde zithouding thuis werken

Je bovenrug kraken

Probeer je rug te kraken terwijl je rechtop staat. Dit is een redelijk veilige manier om je rug te kraken en je kunt dit doen wanneer je maar wilt. Je moet je armen echter wel enigszins ver kunnen bewegen om deze rekoefening te doen omdat je beide handen midden op je rug moet leggen.

Om te beginnen houd je je handen achter je rug in het midden van je ruggengraat. Leg je handen op elkaar. Duw beide handen tegen je ruggengraat en buig je lichaam tegelijkertijd naar achteren. Blijf doorgaan totdat je een lichte plop hoort en voelt. Buig je lichaam echter niet zo ver naar achteren dat het oncomfortabel voor je wordt. Stop als je pijn of ongemak voelt.

Ook kun je je rug kraken met een stoel. Als je op je werk of op school je rug snel wilt kraken, dan kun je dit zittend doen. Dit werkt het beste als je op een stoel zit met een korte rugleuning. Terwijl je zit, schuif je je achterwerk naar voren naar de rand van de stoel toe. Leun dan achterover terwijl je rug de rugleuning van de stoel aanraakt.

rug kraken

Je onderrug kraken

Pijn in je onderrug kan frustrerend zijn. Het kraken van je rug kan helpen om de pijn aan je onderrug te behandelen. Het is echter het beste om eerst advies aan je huisarts of een fysiotherapeut te vragen zodat je zeker weet dat je deze oefeningen veilig kunt uitvoeren. Wellicht lukt het je om je rug zittend op een stoel te kraken. Zo niet, probeer het dan door je rug te masseren.

Ga rechtop in je stoel zitten met je armen ontspannen langs de zijkant van je lichaam. Draai je lichaam langzaam naar links en sla je linkerarm om je lichaam. Pak de rechterkant van de stoel vast met je linkerhand en trek je lichaam langzaam aan om hem nog verder te draaien. Laat los wanneer je je rug voelt kraken. Herhaal de oefening dan aan de andere kant.

Om het via massage te doen houd je je handen voor je onderrug of op de plek die pijn doet. Duw je handen langzaam naar boven tegen je rug om de plek te masseren. Blijf je rug masseren totdat je het voelt. Let op: je hoort het kraken niet altijd met deze methode, maar het verschil zou je moeten voelen.