Waarom snoep ik zoveel? Stop het snacken

Laten we beginnen met het feit dat het niet gek is dat je de behoefte hebt aan tussendoor snacken. Al helemaal wanneer je thuis werkt. Het is heel menselijk dat als je alleen bent en je bent niks fysiek aan het doen, dat je lichaam wilt bewegen. En bewegen doe je ook met je mond wanneer je een snoepje pakt. En je lichaam gaat weer fysiek aan het werk om dat snoepje vervolgens te verwerken.

Daarnaast zorgt het eten van veel suiker voor de afgifte van serotonine en dopamine. Hierdoor krijg je een goed en euforisch gevoel. De kans dat je ná de zak snoep gelijk een zak M&M’s  openmaakt is dan ook te voorspellen. Maar wat kan je er nou aan doen om dat tussendoor snacken te verminderen?

Hoe kan ik minder tussendoor snacken?

1. Beweeg meer tussendoor

Omdat je lichaam de behoefte heeft om fysiek aan de slag te gaan, is het een oplossing om even een stukje te wandelen of een half uurtje te sporten. Past dit niet in je werkschema? Dan kan je altijd binnenshuis iets bedenken. Ga bijvoorbeeld even van de werkkamer naar de woonkamer en hinkel vanuit daar weer naar de slaapkamer. Het hoeven namelijk geen vreselijk lange afstanden te zijn, als jij je lichaam maar even wat beweging geeft. Daarmee voorkom je ook dat je weer wilt gaan snacken.

Tussendoor snacken

2. Ga niet inslaan

Deze optie is misschien wel de moeilijkste uit het lijstje. Probeer tijdens het boodschappen doen niet te veel snacks in huis te halen. En dat euforische gevoel waar we het net over hadden komt óók opzetten als je langs de schappen van het snoepgoed komt, zeker als je ook nog honger hebt. Sla dus die rijen in de supermarkt over en plan je route alleen langs gezonde maaltijden en tussendoortjes. Neem bijvoorbeeld eens een ongezouten notenmix mee in plaats van een zak chips. Wanneer je dan zin krijgt om te snacken, kan je altijd nog een handje noten pakken.

3. De juiste tussendoortjes pakken

Zoals hierboven genoemd: Neem eens gezonde tussendoortjes mee. En wanneer je uit bent gekeken op die nootjes, fruit en granola: ga eens op zoek naar variatie. Er zijn genoeg recepten van snacks die je kan voorbereiden en die bijna net zo lekker zijn als je zak snoep of chips. We hebben er al een aantal voor je verzameld: zie hier 10 lekkere tussendoortjes die gezond zijn.

koppijn vermoeidheid cafeïne

4. Ga op tijd naar bed

Niet alleen is het megabelangrijk om genoeg slaap te krijgen, ook is het verstandig om vóór 22.00 weg te dutten. Daarmee voorkom je dat je weer wilt gaan snacken, want je lichaam gaat rond dat tijdstip weer vragen naar extra voedingsstoffen. Oké, om 22:00 slapen is misschien wel erg vroeg, maar zorg er dan wel voor dat je sterk genoeg blijft om niet de kast in te duiken. Daarnaast is het een goede tip om in een wat koelere slaapkamer te liggen. Probeer de temperatuur tussen de 15,5 graden en 17 graden te maken. Heb je door de dag heen toch ergens gesnoept? Dan is de kans groter dat je in de nacht meer verbrand, doordat je lichaam harder aan het werk gaat.

5. Drink genoeg

Nog een belangrijke tip is: drink genoeg tussendoor. Wanneer je een glas water, een glas thee of een kopje koffie drinkt, krijg je sneller het gevoel dat je vol zit. Niet gek, want wanneer je drinkt heb je letterlijk meer ruimte in je lichaam gevuld. In die plaatst hadden ook al je ongezonde snacks gekund, maar dat doen we dus nu niet meer.

Lukt het stoppen met snacken écht niet? Dan hebben we deze 10 simpele tips waarmee je makkelijk 5 kilo zal afvallen.