Zo haal jij alles uit je cheat day

Maar waarom is de ‘cheat-day’ überhaupt een ding? Het voelt namelijk een beetje als toegeven om opeens weer aan de pizza en hamburgers te gaan, zeker als je de rest van de week broccoli en avocado hebt lopen rammen. En toch is het wel degelijk de moeite waard om zo’n cheat day in te lassen.

Voor de meeste mensen bestaan cheat days uit lekker veel vet en suikers eten, precies wat ze de rest van de week niet eten. En dat hoeven natuurlijk niet per se allemaal avondmaaltijden te zijn. Als je liever uitgebreid uitpakt tijdens het ontbijt, lekker doen. Op deze dag mag je uitpakken, dus een extra hap hier of daar kan wel door de beugel. Ga je vooral niet schuldig voelen, zolang je de rest van de week gewoon gezond leeft is er niks aan de hand.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door therock (@therock)

Eet niet te snel

Gooi niet alles klakkeloos binnen een aantal minuten naar binnen, zo vergroot je ook alleen maar de drang naar meer. Ga er uitgebreid van genieten, je hebt het ten slotte verdient. Maar let er dan wel op dat je het niet zo snel naar binnen schrokt dat je overeet. Het is immers ook weer niet nodig om een grote hoeveelheid méér calorieën binnen te krijgen dan nodig.

Pizza

Overdrijf het niet

Steeds vaker hoor je ‘cheat meals’ in plaats van cheat days. ‘Day’ suggereert dat je de hele dag van alles naar binnen kan kletteren, terwijl dat nou ook weer niet helemaal de bedoeling is. Houdt het op zo’n prestigieuze dag dan ook bij maximaal twee grote maaltijden naar keuze. Als je een echte grote vent bent, kan dat uiteraard wat meer zijn.

Luister naar je lichaam

Deze kan vrij lastig zijn aangezien het even duurt voordat je maag een signaal doorgeeft naar je brein, zo’n 20 minuten gemiddeld. Kleine pauzes tussendoor kan hierdoor geen kwaad en zoals we eerder al kort benoemden: rustig kauwen.

Trainen boost net zoveel voordelen op fysiek gebied als mentaal. Ga daarom niet lopen piekeren en schuldig voelen over welke hoeveelheden je tot je hebt genomen. Een cheat day kan enorme psychologische voordelen bieden, dus zie het ook op die manier in.