Zelfs diëtisten zijn ervan overtuigd dat cheaten eens in de zoveel tijd goed is voor je dieet. Het zorgt ervoor dat je een gezond dieet langer kunt volhouden terwijl je met mate geniet van dingen waar je blij van wordt. Maar, wat is een goede cheat maaltijd en hoe vaak mag je cheaten?

Wat is een goede cheat maaltijd?

Er zijn verschillende manier waarop je een cheat meal kan definiëren. Eén of twee koekjes zijn prima als cheat maaltijd, een heel pak koekjes daarentegen wat minder. Een goede cheat maaltijd vraagt dus om de juiste balans. Hou jij van een goede hamburger? Bekijk dan de varianten die een stuk minder calorieën bevatten of laat de friet weg. Naast dat je balans moet vinden in wat je cheat meal is, moet je ook balans vinden in wat je gedurende de dag eet. Constant grijpen naar een dikke boterham is ook niet verstandig, dus wissel je snacks af en neem ook fruit of noten zoals amandelen.

Wanneer cheat je?

Voor ons is het misschien vanzelfsprekend dat het niet verstandig is om jezelf na een zware training te belonen met een dikke cheeseburger met bacon en friet, maar dat geldt niet voor iedereen. Het is verstandig om te pijlen hoe het voor jou persoonlijk het beste werkt zodat je het kan integreren in jouw weekplanning. Ga je elke week naar de kroeg met je maten? Jawel, dan is dat je cheat moment.

Hoe vaak mag je cheaten?

Het vinden van balans is erg belangrijk wanneer je bezig bent met een bepaald dieet. Voor de één werkt het beter als zij elke dag een klein beetje kunnen genieten, terwijl het voor de ander beter is om op één moment van de week los te gaan. Volgens een diëtiste van het Ronald Regan-UCLA Medical Center mag je op 10% van je normale maaltijden cheaten. Als jij zo’n vijf keer per dag eet, komt dat neer op zo’n 35 maaltijden per week. Van die 35 maaltijden zou je dus 3,5 keer mogen cheaten.

Let er bij je dieet wel op dat de producten die jij eet ook daadwerkelijk gezond zijn. Er zijn een aantal producten waarvan we denken dat ze gezond zijn, maar het niet zijn. Deze stiekeme dikmakers zijn killing voor je dieet.