Wat is een burn-out?

Een burn-out is letterlijk het gevoel hebben dat je volledig bent opgebrand. Letterlijk dus. Je geen puf meer en je vraagt je af waar je in hemelsnaam de energie vandaan moet halen om uberhaupt iets in huis te doen. Werken? Vergeet het maar. Natuurlijk voelt iedereen zich van tijd tot tijd wel eens slap of lusteloos, maar een burn-out is toch net even iets anders. Verwar het overigens niet met een depressie, dat is iets van een heel andere orde. Let in ieder geval op de volgende symptomen.

Symptomen van een burn-out

  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Lichamelijke pijnen en kwalen
  • Verteringsproblemen en slechte eetlust
  • Vatbaarder voor ziektes
  • specifieke stress symptomen

burn-out herkennen en voorkomen

Een burn-out voorkomen

Klinkt het bovenstaande herkenbaar? Mooi! Het goede nieuws is namelijk dat er veel is wat je zelf kunt doen om een burn-out te voorkomen. In vijf tips laten we je zien hoe je de boel weer onder controle krijgt en je weer helemaal ‘zen’ wordt.

  1. Zoek een uitdaging

Een burn-out heeft in veel gevallen te maken met je werk. Logisch, je besteedt er in de meeste gevallen de meeste tijd aan. Ook al heb je wellicht minder invloed op de manier waarop je de dag indeelt, toch kun je er veel aan doen om je werk minder eentonig te maken. Leg jezelf beperkingen op zoals het slechts tweemaal per dag checken van je email, durf een project af te wijzen in verband met tijdgebrek of beperk het aantal activiteiten in je agenda. Door even rust te nemen voorkom je al een hoop stress.

  1. Gebruik de talenten in je omgeving

Het is een goede gewoonte om ervan uit te gaan dat je zoveel mogelijk taken zelf kunt uitvoeren. De truc is juist om binnen je eigen netwerk te zoeken naar mensen die het meest geschikt zijn voor bepaalde taken waar je in je vrije tijd mee wordt geconfronteerd. Zoek je bijvoorbeeld een oppas voor de tijden dat jij niet bij je kind kan zijn, dan lijkt je schoonmoeder wellicht een voor de hand liggende keuze. Toch is het zinvol om eerst even na te gaan of dat de meest logische oplossing is. Maak dus gebruik van de talenten in je omgeving om meer rust te creëren.

  1. Zet je smartphone eenmaal per maand uit

Rust is een goed middel tegen stress en laten we eerlijk zijn, als je continu bereikbaar bent is dat niet bevorderlijk. Maak er dus een gewoonte van om op bepaalde momenten minder bereikbaar te zijn. Zet bijvoorbeeld je smartphone een dag per maand helemaal uit, vergeet even social media en verplaats de aandacht naar jezelf. Je zal zijn hoe je die relatieve rust gaat waarderen. Als je de effecten merkt van het uitzetten van je smartphone, kun je dit opschalen naar een tot twee keer per week. Uiteraard doe je dat bij voorkeur op een dag dat je niet hoeft te werken.

burn-out voorkomen

  1. Besteed 30% van de tijd aan jezelf

Het is heel verleidelijk om je volledige inzet te geven aan een project of een activiteit. Het probleem wat dan om de hoek komt kijken is dat het moment dat je jezelf voorbij loopt steeds dichterbij komt. Af en toe op de rem gaan staan kan juist positief zijn. Therapeuten adviseren niet voor niks om van die 100%, juist 70% te maken. Op die manier hou je altijd energie over voor jezelf, heb je tijd genoeg om jezelf weer op te laden en kom je beter in je vel te zitten. Dit kan door te rusten of door een hobby voor mannen.

  1. Doe eerst wat belangrijk is

In de huidige maatschappij is het een gewoonte geworden om zoveel mogelijk taken af te ronden in een zo kort mogelijke tijd. Door eerst prioriteiten te stellen realiseer je een bepaalde rust omdat je weet wat je van jezelf verwacht zonder dat de lat te hoog ligt. Stop dus met het continu check van je e-mail of je social media maar focus je op hetgeen wat echt belangrijk is. Kortom, beperk de afleidingen en verhoog daardoor je productiviteit zonder dat je jezelf verliest in allerlei zaken die niet of minder relevant zijn.