Zelf je haar knippen als man

Als jij geregeld naar de kapper en/of barbier gaat, ben je zeker niet de enige. Een verzorgd en strak kapsel zegt veel over de stijl van een man én straalt uit dat jij jezelf en je uitstraling serieus neemt. Door de huidige omstandigheden is het niet meer zo gemakkelijk om in die kappersstoel plaats te nemen. Zelf je haar knippen heb je wellicht nog niet eerder gedaan, maar is op dit moment de beste keuze. Een verslonsd kapsel is immers geen optie. Wij geven je de beste tips om zelf je haar te knippen en bij te houden.

Check deze link voor een spotgoedkope knip- en scheerset.

Voorbereiding voor het knippen

Voordat je begint met zelf je haar knippen, is een goede voorbereiding cruciaal. Zoek allereerst een geschikt voorbeeld van een look die jou aanpreekt. Dit kan dezelfde coupe zijn als die je altijd hebt of juist een drastische verandering. Zoek een klein schaartje, zoals een nagel- of snorschaar. Pak er ook een tondeuse met verschillende standen bij. Zorg dat je kapsel enigszins vochtig is, maar niet té nat. Kam je handoekdroog haar vervolgens in drie delen: een achterkant, de zijkanten en de bovenkant.

zelf je haar knippen

Het echte werk

Zelf je haar knippen draait voornamelijk om het bijwerken en bijhouden van een geschikt kapsel. Dit doe je door allereerst het haar op de zijkanten van je hoofd naar voren te kammen. Til het haar dan op met je kam. Door je kam verder naar buiten toe te schuiven, kan jij precies beoordelen wat je de gewenste lengte vindt. Heb je die gevonden, knip het haar buiten de kam dan af. Doe dit door je schaar evenwijdig aan de kam te houden, zodat je niet scheef knipt. Een goed advies is het checken na een paar keer knippen hoe de coupe valt. Zo kan je eventueel meer af knippen of iets bijwerken.

Bovenkant en achterkant knippen

Hierbij werk je (natuurlijk) met twee spiegels. Zo kan jij via beide spiegels kijken of je wel nauwkeurig te werk gaat. Pak bovenop ook het haar tussen je kam en beweeg de kam omhoog tot je de gewenste lengte hebt gevonden om te knippen. Kam het afgeknipte haar van je hoofd af en check regelmatig of het nog recht loopt. Denk ook aan zelf je bakkebaarden trimmen. Zo houd je ze in model en blijven ze strak. Aan de achterkant is het van belang om van boven naar beneden te werken. Knip het korter naarmate je naar beneden gaat. De achterkant van je haar knippen kan nogal lastig zijn. Het kan ook helpen om een huisgenoot of partner te vragen de achterkant onder handen te nemen.

zelf je haren knippen

Verschillende lengtes en kapsels

Wellicht heb je het al gezien bij vrienden of beroemdheden: sommige mannen gaan bij het zelf je haar knippen nog een stap verder. Zij gaan voor een gemillimeterde look. Het belangrijkste hierbij is om  tegen je haren in te scheren. Begin door de bovenkant van je haar te scheren met de langste stand van je tondeuse (voor de duidelijkheid: de stand waarbij het haar het langst is). Neem je bakkebaarden met een lagere stand onder handen. Zo blijft er ruimte om de bovenkant te stylen. Mocht jij van jezelf al langer haar hebben, dan denk je niet meteen aan zelf je haar knippen. Toch is het goed om 1 à 2 keer per week je haar bij te houden. Probeer haar over je oren, te lange bakkebaarden en lange plukken haar aan de achterkant van je nek te voorkomen. Deze punten staan onverzorgd en zijn gemakkelijk te verwijderen en bij te houden.

Kapper om hulp vragen

Een belangrijke laatste tip: vraag je kapper om hulp. Dit kan zijn voordat je begint met zelf je haar knippen, tijdens of na. Je eigen kapper zit momenteel zonder werk en kent jouw haar als geen ander. Ook zijn er genoeg handige YouTube video’s te vinden waarin experts uitleggen hoe jij je eigen haar kan omtoveren tot een prachtige creatie.