Het legendarische The Shawshank Redemption weer terug in de bioscoop

The Shawshank Redemption is een legendarische film. Elk persoon die zichzelf een beetje filmkenner noemt heeft hem gezien (of er in elk geval van gehoord). De film staat op IMDb bovenaan de lijst als ‘de beste film ooit’ en voert ook de lijst met de 10 beste gevangenisfilms aan. Alweer 25 jaar geleden kwam de film, gebaseerd op een boek van Stephen King, uit. Ter ere van dit 25-jarig-bestaan is de film nu wederom te zien in Pathé bioscopen.

The Shawshank Redemption

Het leven in de gevangenis is hard

Frank Darabont regisseerde The Shawshank Redemption. Met zijn boekadaptatie wist hij maar liefst zeven Oscar-nominaties in de wacht te slepen. Wonder boven wonder won de film echter geen van deze Oscars. De film gaat over het leven in de Amerikaanse Shawshank gevangenis. De jonge bankier Andy (Tim Robbins) wordt beschuldigd van moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij komt in de gevangenis terecht, tussen corrupte bewakers en gewelddadige mede-gevangenen. Gelukkig is er ook een lichtpunt te vinden. De gevangene Red, gespeeld door Morgan Freeman, ontfermt zich over Andy. Als zijn mentor maakt hij Andy wegwijs in de harde gevangeniswereld.

Dromen van vrijheid in de beste film ooit

Andy blijft volhouden dat hij onschuldig is en dus onterecht vastzit. In gesprekken met elkaar dromen Andy en Red over het leven in vrijheid. Er ontstaat een plan om te ontsnappen in het hoofd van de slimme Andy. Vrijwel elk aspect van de film werd (en wordt) geprezen. Zowel de regie, het script als de meeslepende acteerprestaties zorgen er allemaal voor dat The Shawshank Redemption onder andere een prachtige IMDb-score heeft ontvangen. Daar heeft de film namelijk een 9.3 als gemiddeld IMDb-cijfer.

The Shawshank Redemption

Groot aantal films en series over gevangenisleven op Netflix

Wil jij wederom van de klassieker genieten op een unieke manier, dan kan dit nu dus ook tijdelijk weer in de bioscoop. The Shawshank Redemption was eerder al te vinden op Netflix. Daar maakt de film onderdeel uit van een breed aanbod aan gevangenisfilms, series en documentaires.