De beste gevangenisfilms volgens IMDb

Dit genre telt ongelofelijk veel bloedtoppers. Zie hieronder een selectie van de 10 beste gevangenisfilms, geordend op basis van IMDb-ratings:

10. Dead Man Walking (IMDb: 7,5)

We beginnen de lijst met ‘beste gevangenisfilms’ met Dead Man Walking. De film werd in 1995 geregisseerd door acteur Tim Robbins. Dat is dus al een tijd geleden, maar het puike acteerwerk van onder andere Sean Penn en Susan Sarandon maakt het een echte klassieker. Een ter dood veroordeelde moordenaar wordt mentaal bijgestaan door zuster van de gevangenis en dat zorgt voor enorme spanningen.

 

9.Midnight Express (IMDb: 7,6)

We gaan voor nummer negen nog verder terug de tijd in met Midnight Epxress. De film kwam uit in 1978 en was destijds een enorm succes. Het gaat in deze film een keer niet over een Amerikaanse gevangenis, maar over een Turkse bajes. Een Amerikaanse student komt in die gevangenis terecht als hij verdacht wordt van het dealen van hasj. Midnight Express ontving twee Oscars: prachtige muziek en beste scenario.

 

8. Escape From Alcatraz (IMDb: 7,6)

We keren weer terug naar Amerika en dat doen we met de film Escape From Alcatraz. Je kent deze film misschien al door het extreem sterke optreden van acteur Clint Eastwood. Hij speelt de rol van Frank Norris, een crimineel die met zijn mede-gevangenen probeert te ontsnappen van het gevangeniseiland. Of dat lukt, is nog maar de vraag.

 

7. Das Experiment (IMDb: 7,7)

Op nummer zeven staat het controversiële Das Experiment. Net als veel films in deze lijst is het gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar deze is wel heel bizar. De criminelen worden namelijk verdeeld in twee groepen: gevangenen en bewakers. Het is een experiment dat in de realiteit eerder werd stopgezet, maar in de film zie je hoe gruwelijk het daadwerkelijk was.

 

6. Un Prophète (IMDb: 7,9)

Zoals je aan de naam al kan zien gaat het om een Franse productie. Un Prophéte werd in 2009 genomineerd voor beste niet-Engelstalige film tijdens de Oscars. In de film volg je een Algerijnse man die wordt gearresteerd na het aanvallen van de politie. In de gevangenis staat hij er alleen voor, dus hij sluit zich aan bij een Corsicaanse ganster genaamd César Luciani. Of dat een goede zet was, zie je in Un Prophète.

 

5. Papillon (IMDb: 8)

We zijn ondertussen al halverwege en op de vijfde plek staat Papillon. Steve McQueen en Dustin Hoffman spelen de hoofdrollen in deze gevangenisfilm. McQueen vertolkt de Franse gevangene Henri Charrière, een crimineel die werd opgesloten in Frans-Guyana. Wat misschien interessant is om te weten: componist Jerry Goldsmith verzorgt de muziek en hij is oorverdovend goed.

 

4. In the Name of the Father (IDMb: 8,1)

We reizen eens een keer af naar een ander Engelstalig land: Ierland. In de tijd van de IRA-bomaanslagen in de jaren ’70. Vier Ierse verdachten van zo’n bomaanslag worden opgepakt en in de gevangenis geplaatst. Drievoudig Oscar-winnaar Daniel Day-Lewis speelt in In the Name of the Father de hoofdrol. Daarnaast spelen Emma Thompson en Pete Postlethwaite in een van de beste gevangenisfilms van twintigste eeuw.

 

3. Cool Hand Luke (IMDb: 8,1)

We zijn aangekomen in de top drie, dus het is hoogtijd om het brons uit te reiken aan Cool Hand Luke. Deze wordt gezien als een van de beste gevangenisfilms ooit in de Verenigde Staten. Dat komt mede door de hoofdacteur: Paul Newman. Cool Hand Luke gaat over Luke Jackson, hij vernielt parkeermeters en komt daarom in de gevangenis. Dat is een zware straf, maar Jackson gaat hier goed mee om.

 

2. The Green Mile (IDMb: 8,6)

Het silver gaat naar The Green Mile, geregisseerd door Frank Darabont. Hij heeft al meerdere bioscoopfilms geregisseerd, met name gevangenisfilms. The Green Mile gaat over het beruchte dead’s row in Amerika. Tom Hanks speelt de hoofdcipier van die ‘dodengang’ en krijgt nieuwe perspectieven na de komst van crimineel John Coffey. Voor de liefhebbers, deze film staat op Netflix.

 

1. Shawshank Redemption (IMDb: 9,3)

Het zal je misschien niet verbazen, want op nummer één staat de Oscarwinnende film Shawshank Redemption. Morgan Freeman en Tim Robbins spelen de hoofdrollen in deze film die zich, net als Escape from Alcatraz, afspeelt op het gevangeniseiland in San Francisco. Bovendien staat deze productie van Frank Darabont op nummer één op de IMDb-lijst van de beste films aller tijden. Sinds kort is Shawshank Redemption op Netflix.