The Queen’s Gambit is groot succes op Netflix

In The Queen’s Gambit volgen we het jonge meisje Beth Harmon. Zij groeit op in een weeshuis, waar de conciërge van het weeshuis haar leert schaken. Beth raakt geïntrigeerd door de schaakstukken en het schaakbord en ontwikkelt een steeds grotere interesse voor het spel. Wanneer ze wordt geadopteerd besluit ze dus ook verder te gaan met haar passie voor het spel.

Al gauw groeit ze uit tot één van de beste. Haar missie om schaakkampioen te worden wordt belemmerd door haar verslavingen. In het weeshuis is ze verslaafd geworden aan kalmeringspillen. Dit heeft de basis gelegd voor een worsteling met verslaving, die alleen maar toeneemt naarmate ze succesvoller wordt in het schaken. Een heftige serie dus, waarin veel op het spel staat.

The Queen's Gambit

Knappe Ana Taylor-Joy speelt rol van schakende Beth Harmon

De rol van Beth wordt gespeeld door de knappe en veelbelovende Ana Taylor-Joy. Zij was onder andere te zien in films als The Witch en Split. Ook op het gebied van series had de actrice voor The Queen’s Gambit al ervaring opgedaan. Zo speelde ze de rol van Gina Gray in Peaky Blinders. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevis, die het verhaal schreef in 1983. 37 jaar later staat het boek, door het succes van de serie, opeens weer in de lijst van New York Times bestsellers. En dat is niet de enige getuigenis van het succes van de serie.

IJzersterke scores en kijkcijfers voor The Queen’s Gambit 

The Queen’s Gambit krijgt een prachtige IMDb-score van een 8.8. Op Rotten Tomatoes zijn de scores ook zeer positief: een voorlopige score van 100% voor de recensenten en 96% voor het publiek. Maar verreweg het opvallendste aan de serie, waarvan niet veel mensen hadden gehoord voor de release, zijn de kijkcijfers. In de eerste 28 uur dat de serie op Netflix stond hebben maar liefst 62 miljoen mensen 2 minuten of meer gekeken van de show. Hiermee heeft The Queen’s Gambit voor een serie een nieuw record gevestigd. Het record voor Netflix films staat met 99 miljoen nog op naam van Extraction.