Ga je voor een PS5 of een Xbox Series?

Na lang wachten zijn ze er eindelijk, de nieuwe spelcomputers om je weer helemaal in te verliezen. Maar welke moet je kiezen, de PS5 of de Xbox Series? Beide spelcomputers hebben zichzelf overtroffen en zijn sneller, beter en groter dan ooit tevoren. Je wordt sowieso niet teleurgesteld en het wordt toch meer een kwestie van smaak en gewenning. Maar net zoals bij elke vergelijking, de één is altijd net iets beter in sommige dingen dan de ander. Wij hebben voor jullie een aantal dingen op een rijtje gezet, en dan mogen jullie zelf beslissen welke beter is en wat jouw voorkeur geeft.

1. De verschillende soorten PS5 en Xbox series

Zoals jullie misschien wel weten, heeft de PS5 een digitale versie en een normale PS5 met een diskdrive. Beide versies verschillen echter niet in prestatie, snelheid, opslag of iets anders. Bij de Xbox Series hebben we de Xbox Series X en de Xbox Series S. Hier verschillen ze wel van prestatie, snelheid en opslag. De Xbox Series S is net wat minder snel dan de X versie, maar nog steeds erg goed.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Xbox (@xbox)

Dit zie je dan ook uiteraard terug in de prijs. Bij de PS5 is de digitale versie praten we over 399 euro en met diskdrive 499 euro. De Xbox Series X is 499 euro, maar de Xbox Series S gaat voor 299 euro de deur uit. Dit is wel aanzienlijk lager dan de anderen, maar je moet je afvragen hoe lang je met deze kleinere en minder krachtige versie mee kan doen. PS5 heeft in dat opzicht een goede oplossing geboden, door de verschillende versies even krachtig te maken en toch een prijsverschil te creëren voor mensen die geen 500 euro willen betalen voor een spelcomputer. Het belangrijkste is in ieder geval dat het vlaggenschip van beide bedrijven even duur is.

Doordat de Xbox Series S toch echt wel een kleinere jongen is tussen de anderen, gaan wij met onze vergelijkingen verder tussen de Xbox Series X en de PS5.

2. Snelheid en prestatie

We hebben het hier misschien wel over één van de belangrijkste dingen van een spelcomputer. Je wilt jouw spellen natuurlijk op het mooiste beeld hebben zonder haperingen en lange wachttijden. Zowel met de PS5 als met de Xbox Series X is dit mogelijk. Allebei de spelcomputers ondersteunen 4K beeld en een Max van 120 frames per seconde. Op de nieuwe spellen voor de PS5 zie je bijvoorbeeld New York in Spiderman als nooit tevoren en zo gedetailleerd dat je er bang van wordt. Je moet echter wel weer een televisie hebben die dit ondersteunt, anders heb je er alsnog niks aan. Spiderman is dan niet te spelen op de Xbox Series, maar daar komen we zo op terug.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door PlayStation (@playstation)

Allemaal leuk en aardig, maar er moet toch wel verschil zitten tussen de twee? Ja, dat klopt. De PS5 heeft een snellere laadsnelheid dan de Xbox Series X door de betere SSD, maar Microsoft geeft zich natuurlijk niet zo maar gewonnen. De Xbox Series X heeft namelijk een krachtigere processor wat je terug kan zien in het beeld. Zo zag Digital Foundry bij het spel Devil May Cry 5 (die te spelen is op beide consoles) dat het contrast tussen donker en licht beter was.

Deze verschillen zijn echter nihil en dat is heel belangrijk om te onthouden. Al vond Tom’s Guide dat het verschil in laadsnelheid bij het begin van het spel beter was bij de PS5 én significant meer verschil maakte dan het verschil in beeld. Wat vind jij? Ietsjes sneller (PS5) of ietsjes beter contrast in jouw beeld (Xbox Series X)?

3. Controllers

Dit is misschien wel een gevecht die iedereen kent en helemaal als je bij jouw vriend gaat spelen met ‘die andere console’. Je krijgt dan te horen: “Het ligt aan de controller en zeker niet aan mijn game kunsten”.

PS5 heeft de controller helemaal vernieuwd met haptische feedback en triggers die zich aanpassen aan jouw game. Tijdens een racegame zie je niet alleen de ondergrond veranderen, maar voel je dat ook door de trillingen in jouw controller. Als iemand jouw aanval blokkeert, dan voel je de tegendruk in jouw handen. Dat is megagaaf het maar zorgt er wel voor dat jouw PS4 controllers niet gebruikt kunnen worden op jouw nieuwe console.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door PlayStation (@playstation)

Buiten de nieuwe deelknop om, heeft Microsoft weinig veranderd aan de controller. Het feit dat de controller ook nog op AA batterijen loopt is dan weer een beetje karig. De kosten worden zo bij de gebruiker gelegd, maar aan de andere kant ook weer niet. De vorige controllers kan je namelijk wel gewoon gebruiken op jouw nieuwe Xbox, dus dat is weer een groot voordeel.

4. Exclusieve spellen

Al een langere tijd zijn er exclusieve spellen die niet op het andere console gespeeld kunnen worden. Nu komt Playstation met wel hele zieke nieuwe games, die jou wellicht kunnen overtuigen om een PS5 te kopen. Spiderman, Demon’s Soul, Sackboy: A Big Adventure en Astro’s Playroom zijn de exclusieve spellen van Playstation en zorgen voor nieuwe en frisse inbreng. Microsoft pakt dit anders aan en brengt juist een geoptimaliseerde versie van al bestaande games uit. Ze zien er erg dik uit en zoiets krijg je niet op je Xbox, maar je kan hetzelfde spel wel gewoon op je Xbox One of computer spelen. Dan zijn ze niet echt exclusief, of wel?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door PlayStation (@playstation)

Uiteraard komen er nog wel nieuwe games die we kennen zoals Halo of God of War, maar zo ver zijn we nog niet. Belangrijk om aan te kaarten is toch wel de Game Pass die Xbox aanbiedt. Met een vast bedrag per maand kan jij meer dan 100 spellen spelen op de verschillende type Xbox, computer en zelfs op jouw Android. Bij Playstation is er de PS Plus Collection waar een aantal PS4 klassiekers gedownload kunnen worden, maar verder moeten spellen los gekocht worden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Xbox Game Pass (@xboxgamepass)

Speel jij het liefst zo veel mogelijk games en wil je van alles uittesten? Dat kan de Xbox beter voor jou beamen. Ben je toe aan iets nieuws en vind je de exclusieve games van Playstation super gaaf? Dan moet je wellicht voor een PS5 gaan. Keuzes genoeg.

Moet ik een PS5 of een Xbox Series X kopen?

Om deze vraag te beantwoorden, komt het voornamelijk neer op voorkeur en wat je gewend bent. Het is toch vaak zo dat mensen blijven steken op wat ze hiervoor hadden. Overall zijn beide consoles een stap vooruit gegaan en word je niet teleurgesteld. Microsoft heeft er alleen voor gezorgd dat je net iets meer blijft hangen in wat je gewend bent met die geoptimaliseerde spellen, oude controller en de goede matching met oude games van voorgaande generaties. Playstation komt met nieuwe games en nieuwe controllers waar er vooral gekeken wordt naar de toekomst. We hebben het nog niet eens over het ontwerp gehad, maar dat is geheel eigen smaak.