De nieuwe PS5 DualSense Controller

We weten allemaal wel hoe de PS5 controllers werken. Natuurlijk is Sony de afgelopen jaren bij elke PlayStation met een DualSense controller gekomen. Daar zitten bijvoorbeeld allerlei verschillende motoren en trilmechanismen in zodat de ervaring van gamen nog beter wordt. Bij elke sprong die je maakt voel je de controller bewegen en wanneer je een zandpad op rijdt met je racewagen trilt de controller met de auto mee.

Maar wat hebben ze bij de nieuwe DualSense controller van de PlayStation 5 beter gedaan dan die van de 4?

controller ps5

De specificaties van de controller

Ze hebben de nieuwe DualSense controller nog beter gemaakt. Hoe dan? Nou, de controller reageert veel sneller en accurater op wat er in de game gebeurt. Dus de kans dat er een kleine vertraging in de sprong en de trilling zit, is niet aanwezig. Ook hebben ze de trilmechanismen nog beter gemaakt en zitten er nog betere motoren in, waardoor de trilling nog realistischer aanvoelt. Ook zit er weer een touchpad op de controller, die je de mogelijkheid geeft om in de game, bijvoorbeeld in de instellingen, sneller door de lijst te scrollen.

Wat nieuw is bij de controller, is dat de controller weerstand kan bieden. De zogenaamde adaptive triggers. Zo moet je dus meer moeite doen om een actie af te ronden, of lijkt het nog realistischer wanneer je in de game een beweging wilt maken maar het wordt tegengehouden door een tegenstander. Dit gebeurt allemaal op de L2 en R2 knoppen van de controller. De nieuwe controller is ook voorzien van haptic feedback: haptische feedback is een vorm van kinesthetische tactiele communicatie, oftewel gevoelsmatig en tastbaar. Daarnaast is de DualSense voorzien van een ingebouwde microfoon en is de Share knop verdwenen en vervangen voor de Create knop.

ps5 controller

De PS5 console kopen

Tot slot is de grip van de controller volgens veel proefpersonen veel fijner om langer vast te houden. En wanneer je de DualSense van Sony het beste wilt ervaren, kan je de vooraf geïnstalleerde games uitproberen. Daar hebben ze namelijk heel veel tijd ingestoken om je de ultieme ervaring van de controller te geven. Het zal overigens wel nog even duren voordat je kan spelen op de PS5, want de verkoopdatum is bij veel winkels al uitgesteld door de kleine oplage die ze van de console hebben gekregen.