The Last Kingdom toont strijd in verdeeld Engeland

Veel series – denk bijvoorbeeld aan Game of Thrones of His Dark Materials – zijn gebaseerd op boekenseries. Dit is ook het geval bij The Last Kingdom. Dit is namelijk een verfilming van The Saxon Stories, een uitgebreide verzameling verhalen die zijn geschreven door Bernard Cornwell. De serie speelt zich af in het Engeland van de 9e eeuw. Dit waren roerige tijden, waarin het koninkrijk verdeeld was in maar liefst zeven verschillende rijken. Deense Vikingen bestormden en overheersten veel van deze koninkrijken.

The Last Kingdom

Erfgenaam neemt wraak

In de serie staat Uhtred centraal, afkomstig uit de plaats Bebbansburg. Ook hij en zijn familie krijgen te maken met de moordlustige Vikingen: Uthred’s broer, vader en kameraden vinden de dood op het strijdveld. Uthred zelf wordt meegenomen en later geadopteerd door de Viking Ragnar. Ondertussen neemt Uthred’s oom de macht over in Bebbansburg. Wanneer later in de serie Ragnar wordt vermoord door andere Vikingen, komt Uthred voor twee hete vuren te staan. Hij wil de dood op zijn adoptieve vader wreken, én hij wil zijn oom van de troon stoten en zo zelf heerser over Bebbansburg worden.

Historische veldslagen in The Last Kingdom

Het plot van de serie leent zich voor politieke spellen, hoogverraad en natuurlijk veel bikkelharde veldslagen. De serie vertoont hiermee gelijkenissen met shows als Vikings. Opvallend is dat in het geval van Vikings de Vikingen de “good guys” zijn, terwijl zij in The Last Kingdom juist als de vijand worden bestempeld. Kijkers van beide series krijgen dus een compleet beeld van beide betrokken partijen in die rumoerige tijd van de Engelse (en Scandinavische) geschiedenis.

The Last Kingdom

Nu op Netflix

De strijd tussen Uthred en zijn vijanden is niet zomaar gestreden. De serie heeft tot op heden dus ook al drie seizoenen. Hiervan staan de eerste twee op Netflix. Het derde seizoen komt er binnenkort bij, inclusief de toevoeging van Nederlandse acteur Tygo Gernandt. Netflix, die de productie van de serie heeft overgenomen van BBC America, heeft ook al een vierde seizoen aangekondigd. Hoog tijd dus om de eerste afleveringen te bingen. Check van tevoren alvast de vette trailer hieronder.