Tatoeages zijn een eeuwenoude traditie, stukken ouder dan de uitvinding van de eerste tattoo gun. Veel mensen laten een tattoo zetten in hun leven of laten zelfs hele ledematen vol tatoeëren. Maar kunnen tatoeages schadelijk voor je gezondheid of slecht voor je huid zijn?

 

Zijn tattoos slecht voor je huid of ongezond?

Er is geen simpel ja of nee antwoord op de vraag of tattoos ongezond of slecht voor je huid zijn. Het is namelijk niet alleen afhankelijk van je eigen huid en lichaam, maar ook van de inkt die gebruikt wordt, wie hem zet en de grootte van de tattoo. Tattoos kunnen slecht zijn voor je huid wanneer ze niet hygiënisch gezet worden of slechte inkt bevatten. Tatoeages zijn dus niet per definitie ongezond, maar er zijn dingen om rekening mee te houden.

Wat zijn de mogelijke problemen van een tatoeage voor de gezondheid?

Wanneer een tatoeage niet hygiënisch en steriel gezet wordt, is er een grotere kans op infecties en besmetting met bepaalde ziektes. Ook slechte nazorg kan daarvoor zorgen. Tattoos zijn dus schadelijk wanneer je ze niet bij de juiste shop laat zetten. Deze infecties zijn het gevaarlijkst.

Andere risico’s komen pas later en zijn over het algemeen een stuk minder gevaarlijk. Je kunt een allergie ontwikkelen voor de inkt, soms zelfs tien of twintig jaar later. Dan kan de tattoo het best verwijderd worden. Ook kan de plek van de tattoo overgevoelig worden voor de zon. Dan gaat de tatoeage irriteren, prikken en jeuken. Dat is niet schadelijk, maar wel lastig.

zijn tattoos slecht voor je huid ongezond

Vergroten tattoos de kans op kanker?

Volgens KWF kankerbestrijding is de kans heel klein dat je door je tatoeage kanker oploopt, maar niet verwaarloosbaar. Het varieert van 1 op de 10.000 tot 1 op de 1 miljoen. Wanneer je kanker krijgt door een tattoo komt dat over het algemeen door stoffen in de inkt. Sinds 4 januari 2022 zijn daar strengere regels over in Europa. Overigens is er nog nooit een geval van kanker geweest dat echt alleen aan een tatoeage toegeschreven kon worden.

Hoe zorg ik dat mijn tatoeage niet schadelijk is?

Je weet het natuurlijk nooit honderd procent zeker, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je geen problemen krijgt. Ten eerste is het belangrijke om een goede tatoeëerder te kiezen. Ga altijd naar een tattooshop met een GGD-vergunning en let op dat er hygiënisch gewerkt wordt. Vraag na welke inkt gebruikt wordt voor tatoeages en zoek zelf informatie op, zodat je weet dat deze niet schadelijk zijn. Vooral blauwe en groene kleuren tatoeage-inkt kan voor problemen zorgen. Na het zetten moet je de tattoo goed verzorgen en de tijd geven om te genezen. Zo voorkom je infecties.