Symptomen van stress hebben

Het is uiterst belangrijk dat je jezelf ontspanning gunt als je stresslevel te hoog begint te worden. Te veel stress is namelijk funest voor je gezondheid. Als de stress constant door je lijft giert is dat vergelijkbaar met een pakje sigaretten per dag roken.

Het is daarom helemaal niet verkeerd om ’s avonds even lekker te ontspannen en een simpel programma als Temptation Island te bekijken. Voel je zeker niet schuldig om af en toe je telefoon uit te zetten en op jezelf te focussen.

1. Je immuunsysteem heeft het zwaar

Als je veel stress hebt dan ben je al snel geneigd om er via ongezonde manieren mee om te gaan. Bijvoorbeeld junkfood eten, sigaretten roken, alcohol consumeren of de hele dag in bed blijven en series te blijven kijken. Dit gedrag maakt je veel kwetsbaarder voor allerlei ziektes. Zo is er zelfs een vermoeden dat te veel stress indirect kanker kan veroorzaken. Ook op de korte termijn is het echter schadelijk. Het stresshormoon cortisol zorgt er namelijk voor dat je immuunsysteem onderdrukt wordt waardoor je extra vatbaar bent voor de griep. Vooral tijdens deze periode met covid-19 is het dus extra belangrijk om je lichaam zo stressvrij mogelijk te houden.

2. Geen zin meer in bed

Als je stress wil verminderen dan is het een goed idee om een goede vrijpartij te hebben. Ironisch genoeg ben je echter vaak niet in de mood als je onder veel stress staat. Het is dus cruciaal om je stress te verlagen zodat je je vriendin of scharrel niet teleurstelt. Zet je er soms overheen en ga er gewoon voor. Je gaat zien dat het achteraf wel erg goed voelt.

jouw partner leren kennen

3. Slechte eetgewoontes

Als je te veel gaat eten, te weinig of juist helemaal niets dan zijn dat symptomen dat je stress hebt. Je bent wat je eet en als je slecht eet dan veroorzaakt dat stress. Door een goede relatie met voedsel te hebben kun je je stressgehalte verlagen.

4. Je misbruikt drank en drugs

Veel mensen die onder stress staan maken misbruik van verdovende middelen. Hierdoor voel je je stukken beter, maar het gaat ten koste van je gezondheid. Het is een vlucht van de realiteit en daarom komen nare dingen minder hard binnen. In plaats van aan de drank of drugs te zitten is het verstandiger om te gaan sporten, een bioscoopje te pakken of even lekker, maar gezond te gaan eten.

hank moody

 

5. Je bent licht ontvlambaar

Als je onder hevige stress staat of veel angstgevoelens hebt dan ben je snel geprikkeld. Het geeft je het gevoel dat je de controle kwijt bent en daardoor gedraag je je onvoorspelbaar. Je kan dan bijvoorbeeld ineens een woede-uitbarsting hebben.

6. Slecht slaapritme

Iedereen heeft hier wel eens last van gehad. Je moet de volgende dag vroeg opstaan omdat er weer een lange dag op het programma staat, maar in plaats van vroeg in slaap te vallen lig je de hele nacht te piekeren. Uit wanhoop pak je dan maar weer je telefoon erbij en zit je doelloos te scrollen. Dit gedrag kan komen omdat je onder te veel stress staat. Als je namelijk niet genoeg slaapt dan maakt je lichaam volop adrenaline aan. Een goed idee is daarom om een boek te lezen of je telefoon uit te zetten. Dit zorgt ervoor dat je in een goed slaapritme terecht komt.

7. Je geheugen verslechtert

Stress kan ervoor zorgen dat je kortsluiting in je brein krijgt. Doodnormale handelingen worden dan ineens een stuk lastiger. Het kan dan gebeuren dat het niet meer lukt om belangrijke herinneringen naar boven te halen. Als je last hebt van een wazig brein dan kan stress dus de reden zijn.