Stress verminderen door te sporten

Het leven gaat niet altijd over rozen. Wanneer het even tegenzit of dreigt mis te gaan, dan kan de cortisol in je lichaam omhoog schieten en ga jij je gestrest en gespannen voelen. Gelukkig zijn er manieren waarop je je weer comfortabeler kan voelen: sporten. Maar waarom is dat zo?

 

1. Sporten verminderd je cortisol-gehalte

Cortisol is een stresshormoon en kan ervoor zorgen dat jij je gestrest of paniekerig voelt. Dit hormoon kan je in de ‘fight of flight’ modus brengen. Het gevoel dat je intens gespannen bent en er voor moet kiezen of je gaat vechten of gaat vluchten voor je werkzaamheden.

2. Sporten is goed voor weerstand

Iedereen kan in deze tijd wel een goede weerstand gebruiken, sport helpt je dit op te bouwen. Ondertussen kunnen we ook weer de gym in om onze spieren op te pompen, maar ook het sporten in de buitenlucht is iets om niet te vergeten. Op beide plekken kom je in aanmerking om jouw weerstand op te bouwen.

symptomen stress

3. Een gebalanceerde levensstijl

Voor een tijdje moesten we zelf onze gezonde levensstijl oppakken. Hierdoor kwamen werk en privé voor sommigen iets te dicht bij elkaar. Wanneer je te veel bezig bent met je job en om 9 uur in de avond nog steeds e-mails naar je werkgever aan het verzenden bent, dan kan sport uitkomst bieden. Door te sporten, dwing je jezelf om even afstand te nemen van je werk en wat goeds voor jou en je lichaam te gaan doen.

4. Sporten versterkt je focus

Een betere doorbloeding, een betere stroom van zuurstof en meer glycogeen dat in de hersenen terecht komt. Dit zijn enkele factoren die komen kijken bij het sporten en zorgt ervoor dat jij je helder gaat voelen en beter kunt nadenken.

Hopelijk motiveren deze inzichten je om wat vaker een rondje te gaan rennen of om wat vaker push-ups te gaan doen. Want tips tegen stress zijn altijd wel welkom in onze drukke levens.