Het effect van niks doen op jouw sportprestaties

Als je een paar dagen niks doet, betekent het niet dat meteen jouw spiermassa gaat afnemen. Een paar dagen rust kan ook een groot voordeel zijn en het herstel bieden die jouw spieren nodig hebben. Zo kan je daarna er weer vol tegenaan. Daarnaast gebruik je jouw spieren in alledaagse dingen die je doet. Dit hangt natuurlijk wel samen met de hoeveelheid beweging en de mate van inspanning. Elke dag 10 kilometer naar werk fietsen is wel even wat anders dan van de koelkast naar boven lopen.

Langdurig ziek zijn kan een grote boosdoener worden voor het verliezen van spiermassa. Je beweegt niet meer omdat je natuurlijk ziek bent, maar je lichaam schreeuwt ook om energie om die ziekte te genezen. Helaas voor jouw spiermassa gaat je lichaam dat gebruiken om jou te herstellen. Als je goed ziek bent, kan je wel eens 1,5 kilo per week verliezen. Ja, dit klinkt misschien als een lijp nieuw dieet, maar de spieren verdwijnen en niet je vet. Ben je weer beter na een ziektebed en wil je een goed schema hebben om weer terug te komen? Check dan snel dit 12 weken trainingsschema voor spiergroei om weer sterker terug te komen.

 

Hoe snel neemt jouw spiermassa af?

Wanneer je niks meer doet, gaan jouw opgebouwde spieren verdwijnen en afbreken. Dit gaat natuurlijk niet meteen gebeuren dus je hoeft je niet meteen druk te maken als je vijf dagen niet sport. De eerste twee weken zal je nog niet heel veel merken maar daarna gaat het hard. Je spieren hebben die prikkels nodig van het sporten om op peil te blijven. Na twee weken gaat je spiermassa helaas toch echt afnemen.

Na drie weken niks doen ga je ook daadwerkelijk merken dat de krachttraining wordt overgeslagen. De spieren die je normaal gebruikt om die gewichten de lucht in te krijgen zullen eerst verdwijnen. Dit gaat gepaard met het zwakker worden en je minder sterk voelen. Hiermee bedoelen we dat dingen optillen bijvoorbeeld zwaarder kan zijn en je kan zo al snel tien procent van je spiermassa verliezen.

Na vier weken ga je ook echt zien dat je niks gedaan hebt de afgelopen maand. Dit verschilt natuurlijk ook weer per persoon. Bij iemand die heel lang al veel traint, zal het veel minder snel zichtbaar zijn dan bij iemand die minder lang en minder vaak traint. Zo zie je maar, hoe langer en vaker je traint, des te langer blijven die spieren ook rondhangen. Wil je weer terug naar jouw oude niveau? Vaak duurt dit zo’n zes weken, dus dat wordt aardig doorbeuken. Dit verschilt per persoon, soort training en de juiste voeding om de spiergroei weer te bevorderen.