Voor de goede orde, een stoppelbaard is niet hetzelfde als een ongeschoren baard. Een goede stoppelbaard vergt juist enige mate van onderhoud omdat de baardgroei niet op elke plek gelijk is. Dat zou overigens geen hindernis moeten zijn om te kunnen pronken met een mooi resultaat. Doe je het goed, dan is de stoppelbaard ideaal om bepaalde plekken te accentueren en gebruik te maken van visuele effecten. Zo kun je jouw jukbeenderen extra benadrukken of een minder duidelijke kin extra aandacht geven. Hoe je dat goed aanpakt leggen we je uit.

 

Hoe laat je een stoppelbaard groeien?

Het feit dat je baard vanzelf groeit is mooi, maar daarmee ben je er nog niet. Sterker nog, in veel gevallen zul je jouw baard twee tot vijf dagen moeten laten groeien om er mee aan de slag te kunnen. De reden is niet zo zeer de snelheid waarmee je baard groeit, maar de snelheid waarmee het op bepaalde plekken groeit.

Let er maar eens op: het haar op je wangen groeit vaak langzamer dan het haar op je kin. Op een goed en evenwichtig resultaat te behalen moet je dus wel voldoende baardhaar hebben om mee te werken. Daar komt bij dat je eerste poging om een indrukwekkende stoppelbaard op je gezicht te toveren vaak niet echt lukt. Het is dus een kwestie van volhouden. Na zo’n twee tot drie weken oefenen ziet het er vaak al een heel stuk beter uit.

Wat is de goede haarlengte voor een stoppelbaard?

De truc van een goede stoppelbaard zit hem in de goede baardlengte. Voor een stijlvolle en aantrekkelijke look zou je uit moeten gaan van 2 tot 3 millimeter lengte. Heb je wat lichter haar? Kies dan voor 4 tot 5 millimeter. Langer is niet aan te raden, dan ga je immers al gauw richting een echt volle baard. Experimenteer er dus rustig op los en ervaar zelf wat het beste bij je staat. Ga je voor het eerst aan de slag met je stoppelbaard, zorg dan voor een goede lengte. Trimmen kan altijd nog, bijplakken wordt immers erg lastig.

Hoe verzorg je een korte baard?

Een mooie stoppelbaard kan je een stuk aantrekkelijker maken, maar je zal die nieuwe aanwinst wel moeten verzorgen. Ben je van nature liever lui dan moe, dan is het waarschijnlijk niets voor jou. Ga er in ieder geval vanuit dat je jouw stoppelbaard elke drie dagen moet trimmen. Ben je echter gezegend met een zware baardgroei – zoals George Clooney of Ben Affleck – dan kan het slim zijn om het elke twee dagen bij te werken. Dat is overigens niet zonder reden, wacht je namelijk te lang, dan is er al snel sprake van een echte zwerverslook.

Voor een stoppelbaard kan je ook zeker gebruik maken van baardolie of baardshampoo. Veel mannen denken dat dit overbodig is, maar niks is minder waar. Was je baard met slechts een klein beetje baardshampoo (zo’n 2 keer per week is voldoende). Dit zorgt voor een schone baard en huid. De olie is de finishing touch en houdt de haren en huid zacht en gezond.

Je baard trimmen

Het spreekt voor zich dat je een goede baardtrimmer nodig hebt om een optimaal resultaat te bereiken. Dat betekent dat je gelijk voor de duurste trimmer moet kiezen. Het belangrijkste is dat voldoende opties hebt voor de juiste lengte. Een baardtrimmer met verschillende opzetkammen waarbij je ook nog de stand van het mes kan bepalen is ideaal. Zo kun je met verschillende lengtes werken en je stoppelbaard op de juiste lengte scheren. Is het je eerste poging? Gebruik dan stand 6, op die manier voorkom je dat je gelijk te veel wegscheert. Scheer in ieder geval met de haargroei van je baard mee, zo krijg je een egaal resultaat. Je snor knip je later bij met een schaar zodat je stoppelbaard perfect is.

Wil jij een strakke baard? Lees dan ons artikel over hoe je een baardlijn moet trimmen.