Wordt Rico Verhoeven opnieuw de winnaar?

We hadden de sterke en zwakke punten van Badr Hari al vergeleken en nu is het de beurt aan Rico Verhoeven. Ondanks dat hij misschien wel de favoriet is, weten we pas zaterdagavond wie er als winnaar uit de ring stapt. Dat zou zomaar Rico Verhoeven kunnen zijn, maar dat het niet makkelijk wordt weten we van tevoren. Er staat in ieder geval veel op het spel.

Sterke punten: ritme, techniek en incasseren

Rico Verhoeven is natuurlijk niet voor niks al sinds 2013 wereldkampioen kickboksen. Hij heeft veel wedstrijden gevochten in de afgelopen jaren om deze titel te verdedigen en hij heeft ze allemaal gewonnen. Zijn laatste gevecht is wel meer dan een jaar geleden, maar hij heeft alweer vijf gevechten gehad sinds zijn laatste confrontatie met Badr Hari. Dat zijn er vijf meer dan zijn rivaal, als je de ongeldig verklaarde wedstrijd van Badr meerekent zelfs vijf meer. Hij heeft dus na zijn laatste gevecht veel meer wedstrijdritme opgedaan en zit in een goede reeks. Dit biedt niet alleen hoop, maar toont ook aan hoe sterk en onverslaanbaar hij zich de afgelopen jaren heeft getoond.

Er is wel eens kritiek op de vechtstijl van Rico Verhoeven. Het zou saai en berekenend zijn. Dit zien we vaker terug in vorige gevechten, waarin hij geduldig en zorgvuldig vecht. Juist dat hij nadenkt over zijn houding, dekking en klappen op elk moment in het gevecht maakt hem zo gevaarlijk. In al deze gevechten is hij als winnaar uit de ring gestapt, dus effectiviteit is een sleutelwoord voor Rico.

Wat een kracht is bij een vechtsport als deze is kunnen incasseren. Het gaat in een gevecht sowieso gebeuren dat je een paar flinke klappen krijgt en die moet je zien te verwerken. Een goed voorbeeld is het gevecht tussen Rico Verhoeven en Jamal Ben Saddik in 2017. In de eerste ronden kreeg Verhoeven flink wat klappen te verduren, maar hij incasseerde ze allemaal zonder dat het hem heel veel leek te doen. Ben Saddik raakte vermoeid en in de vijfde ronde sloeg Verhoeven toe. Zo zie je hoe belangrijk het is om af en toe een flinke klap te kunnen vangen voor je ze uitdeelt.

Zwakke punten: vechtstijl en achteruit vechten

Juist dat de vechtstijl van Rico Verhoeven zo berekenbaar is zorgt ook voor een valkuil. Badr Hari heeft genoeg tijd gehad om alles wat Rico doet te analyseren en hierop in te spelen. Daarbij heeft Badr Hari een veel explosievere, wildere vechtstijl. Dit kan een voordeel zijn voor Rico omdat hij Hari dan uit de tent kan lokken, maar aan de andere kant kan dit hem de kop kosten. Als Hari in de eerste twee rondes met alle kracht die hij heeft op creatieve manieren op Rico in gaat slaan, kan het zomaar eens met een paar flinke klappen klaar zijn. Dan heeft Rico niet zoveel aan dat geduld.

De grote rivaal Badr Hari zelf beweert dat Rico Verhoeven niet zo goed achteruit kan vechten. Hij noemt dit een mankement van hem en veel andere vechters. Zelf reageerde Verhoeven op Instagram met dat dat is omdat hij “niet wegrent voor zijn problemen”, maar dit kan wel echt invloed hebben. Badr Hari kan met zijn explosieve stijl zijn tegenstander namelijk veel naar achteren dwingen en op die manier gebruik maken van dat mankement.

Er zijn natuurlijk nog meer dingen die bepalend kunnen zijn in het gevecht, zoals deze fysieke verschillen tussen Rico en Badr. Aanstaande zaterdag is het gevecht te zien op Veronica, waar de uitzending om 20:00 begint.