Sterke punten: dankbaarheid, ervaring en focus

Eén van de dingen die voor Badr Hari misschien wel het meest in het voordeel werkt is zijn ontwikkeling van de afgelopen jaren. Hij heeft kinderen gekregen en in de gevangenis gezeten. Bij de late-night talkshow Beau vertelt hij dat hij door zijn gevangenisstraf dankbaarder is geworden. Hij is heel open: “Als je weg wordt getrokken van iets dat je heel graag doet, dan besef je dat je dingen voor lief hebt genomen. Daarna ben ik dankbaar geworden dat ik de dingen mag doen waar ik blij van word en de sport mag beoefenen waar ik zo erg van houd. Ik ben heel blij dat ik dit weer mag meemaken. Ik heb een kans mogen krijgen en we gaan het gewoon weer doen.”

Badr Hari is 34 jaar oud, wat 4 jaar ouder is dan Rico Verhoeven. Hij heeft meer gevechten gevochten en volgens hem heeft de leeftijd wel invloed op zijn houding en focus: “Als je je agressie in de ring niet kan kanaliseren raak je heel snel vermoeid. Je moet het goed weten te doseren. Wel moet je vanaf het begin af aan snel het verschil maken. Ik ben liever in één ronde klaar dan in vijf rondes. Daar komen de mensen ook voor. (…) Naarmate je ouder wordt moet je anders en slimmer gaan trainen. Ik doe geen dingen meer die ik deed toen ik 25 was en ik heb meer ervaring.”

Aan de motivatie van Hari hoeven we ook zeker niet te twijfelen. Nu hij drie dochters heeft weet hij hoe het is om iets te doen voor je familie. Ze zijn heel belangrijk voor hem en maken het contrast groot met de harde straatcultuur waar hij vandaan komt. Maar hij is er geen lievere vechter op geworden. Sterker nog, volgens hem zelf is hij er alleen maar gevaarlijker op geworden. “Als ik nu vecht, dan ben ik aan het vechten voor de toekomst van mijn kinderen. De motivatie die ik put uit mijn kinderen is onverslaanbaar.”

View this post on Instagram

Strong and balanced…☄ #BadrArmy #TheyAreNotPrepared

A post shared by Badr Hari (@badrhariofficial) on

Zwakke punten: wedstrijdritme, doping en temperament

Iemand zijn karakter kun je niet veranderen. Badr Hari heeft wel vaker laten zien dat hij, wanneer hij in de ring stond, zijn geduld kon verliezen en daarmee de controle over het gevecht. Op die manier heeft de Nederlander Sem Schilt wel eens van hem gewonnen. Als Rico Verhoeven zijn tegenstander uit de tent weet te lokken, kan het zomaar eens snel klaar zijn.

View this post on Instagram

I am just an icon living…

A post shared by Badr Hari (@badrhariofficial) on

Hari is negentien maanden geschorst geweest wegens een dopingschandaal en heeft een gevangenisstraf uitgezeten. Hierdoor heeft hij weinig gevochten en is hij wedstrijdritme kwijtgeraakt. Hij mag dan ouder en meer ervaren zijn, maar als je op die leeftijd niet jezelf blijft uitdagen kan een gebrek aan ritme het verschil maken.

Sinds het gevecht met Verhoeven in 2016 heeft Hari nog maar één keer gevochten, in 2018. Hij won toen na vijf ronden op punten, maar dat is later ongeldig verklaard wegens dopinggebruik. We hopen dat hij nu schoon is en kan laten zien dat hij ook zonder verboden middelen een steengoede kickbokser is.

Aftellen naar Badr Hari vs. Rico Verhoeven. Wie wordt de winnaar?

Naast al deze voor- en nadelen is het natuurlijk ook belangrijk om de fysieke verschillen van de twee kickboksers met elkaar te vergelijken. Het gevecht tussen Rico en Badr is op 21 december in de Gelredome en is live te zien bij Veronica.