Hoe kan je sneller afvallen?

Het liefst wil je natuurlijk dat de kilo’s er van af vliegen. Zeker wanneer het lijkt alsof er bijna geen vooruitgang in zit. Er zit natuurlijk een grens aan hoe snel je (gezond) af kunt vallen, maar met deze hacks kun je ervoor zorgen dat het afvallen toch iets sneller gaat.

 

1. Drink meer water

Je hebt altijd meer water nodig dan je denkt. Om sneller af te vallen is het goed om genoeg water te drinken. Ons lichaam heeft water nodig om optimaal te werken en het sporten wordt een stuk aangenamer wanneer je lichaam niet uitgedroogd is. Zorg dan ook dat je voor, tijdens en na een work-out genoeg water binnenkrijgt. En de rest van de dag natuurlijk ook.

sneller-afvallen-drink-water

2. Let op tijdens het eten

Langzamer eten heeft zo zijn voordelen als het gaat om afvallen. In plaats van eten tijdens het werken of terwijl je tv kijkt op de bank, kan het goed zijn om er echt even voor te gaan zitten. Door op te letten wat je eet geniet je er niet alleen meer van, je hebt ook veel beter door wat en hoeveel je eet. Zo kom je erachter waar extra calorieën eigenlijk vandaan komen. Ook eet je minder doordat je op tijd doorhebt dat je vol zit. Er is dus minder kans dat je te veel eet.

3. Pak een kleiner bord

Soms moet je je hersenen een beetje voor de gek houden voor het afvallen. Als je een kleiner bord neemt, lijkt dezelfde portie meer dan eerst. Daardoor heb je het idee dat je meer gegeten hebt en je hoofd stuurt dit signaal weer naar je maag. Als je nog een stapje verder wil gaan, kun je ervoor kiezen om je eten van een rood bord te eten. Van nature hebben we bij rood de associatie dat iets ‘slecht’ of ‘gevaarlijk’ is. Door een rood bord kan het zijn dat je minder gaat eten.

4. Ga voor krachttraining

Met alleen vetverbranding ben je er nog niet. Als je er echt goed uit wil zien, heb je natuurlijk ook spieren nodig. Daar komt bij dat spieren – zowel in rust als in beweging – meer calorieën verbranden. Hoe meer spieren, hoe makkelijker je afvalt. Skip daarom je rondje hardlopen een keer om met gewichten aan de gang te gaan. Ben jij nog een groentje? Lees dan hoe je begint met krachttraining.

krachttraining-sneller-afvallen

5. Conditioning in plaats van cardio

Bij conditioning gaat het om de intensiteit. In korte intervallen zorgen je dat je hartslag heel hoog komt en vraag je even heel veel van je lichaam, waarna je weer even rust neemt. Het beste is om ongeveer 30 tot 45 seconden hard te gaan en daarna 30 tot 60 seconden rust te nemen. Oefeningen die je kunt doen zijn burpees, sprints of touwtjespringen.

6. Ruim je voorraadkast uit

Even een snack tussendoor of terwijl je op de bank tv zit te kijken, dat is lekker. Maar die zakken chips, koekjes en die voorraad bier mogen allemaal de deur uit. En dan niet via je maag natuurlijk. Probeer zo min mogelijk verleidingen in je voorraadkast te hebben staan, want ze kunnen funest zijn voor het afvallen. Alles wat je in huis hebt, kan je eten. Hoe minder, hoe beter, want bijna niemand is immuun voor een lekkere snack.

7. Eet meer pittig

In pepers zit capsaïcine, de stof die het pittig maakt. Die kan de aanmaak van stresshormonen als adrenaline een klein beetje beïnvloeden, waardoor je meer calorieën verbrandt. Belangrijker nog is dat je pittig eten meestal langzamer eet, waardoor je veel bewuster bezig bent met de hoeveelheid die je eet.

8. Beweeg wanneer het kan

Boodschappen doen op de fiets, even een wandeling tijdens de lunch. Wanneer er een mogelijkheid is om wat extra beweging te krijgen: grijp je kans. Want uiteindelijk tikt die extra beweging toch wel aan. Alle beetjes helpen als je sneller wil afvallen.