Het Richard Mille horloge van Jackie Chan

Mocht je nu al druk bezig zijn om te googelen naar het bovenstaande model, het ding kost een klein vermogen. De gelimiteerde versie van het Richard Mille klokje kost namelijk zo’n 639.000 euro. Voor dat bedrag koop je een hoop leuke dingen zoals een levensloopbestendige bungalow met flinke achtertuin in Brabant of een nieuwe McLaren Artura. In dat laatste geval houd je overigens nog genoeg geld over.

 

De Richard Mille RM 053 ‘Pablo Mac Donough’ Tourbillon in een titanium uitvoering

Het mag dus, gezien de prijs van het sporthorloge, duidelijk zijn dat het een bijzonder klokje is. Klopt, er zijn namelijk slechts 15 exemplaren van gemaakt. Het verhaal achter het klokje is zo mogelijk nog interessanter. De inspiratie voor dit horloge komt namelijk uit onverwachte hoek: de polosport. Volgens velen staat de polo namelijk bekend als de ‘koning van de sport’ en dit horloge is oorspronkelijk ontworpen door Richard Mille voor poloster Pablo Mac Donough.

Pablo vroeg zich namelijk af of er geen horloge kon worden gemaakt dat bestand is tegen de vele schokken die een speler moet verduren tijdens een wedstrijd. Denk maar aan zaken als snelheid, de kans om direct geraakt te worden door de bal, de polostick, de grond, enzovoort. De kracht en het potentiële effect op een horloge, zijn allemaal veel groter dan bij andere sporten. Dat is precies wat Richard in gedachten had. Een horloge voor polo, om te dragen tijdens het spelen.

Het achterliggende verhaal van het horloge

Qua design is er altijd de vraag waarom een herenhorloge – in dit geval de RM053 – er dus zo uit ziet. Daar is een goede reden voor. Om meer te weten te komen over de impact van de sport, overhandigde Richard een RM 010 aan Pablo. Hij vroeg hem om ermee te spelen in het seizoen 2012. Het resultaat sprak boekdelen: een verminkt horloge dat eruitzag alsof het door een vrachtwagen was overreden. Het kristal was gebarsten, de kast was bekrast en gehavend, en de tijd aflezen was niet meer mogelijk. Kortom, voor Richard was het duidelijk wat er moest gebeuren.

De RM 053 betekende dat het nieuwe klokje op een flink aantal fronten moest afwijken van de norm. Natuurlijk is er nog steeds de bekende Richard Mille tonneau case, maar het echte verschil is het ontwerp van de wijzerplaat, het gebruikte materiaal en de bescherming van het uurwerk. Daarnaast keek Richard ook goed naar de montage en de hoek van het uurwerk in de kast. Hierdoor moest de tijdweergave worden aangepast: een venster in de vorm van het cijfer “8” met de seconden aan de linkerkant en de uren en minuten aan de rechterkant. Het moge dus duidelijk zijn: dit horloge is ontworpen met maar één ding in gedachten: om extreme krachten te weerstaan.

Gegarandeerd schokbestendig

Om het vermogen van het horloge om schokken op te vangen, werd het zijdelings in de kast gemonteerd op een kooi die onder een hoek van 30 graden stond. Met andere woorden, het uurwerk werd opnieuw geconfigureerd en zijdelings in de kast gemonteerd. De kooi aan de binnenkant  zorgt er ook voor dat de bewegingen in het uurwerk niet worden verstoord door eventuele stoten op de behuizing. De kast van de RM 053 is gemaakt van titanium, terwijl het buitenste gedeelte van het horloge is gemaakt van een bijzonder metaal: titaniumcarbide. Kortom, alles in in het werk gesteld om een klokje te maken wat nagenoeg elke impact kan weerstaan.