Wat zijn niet de goeden redenen om te trouwen?

Afgezien van het feit dat er talloze redenen zijn om te trouwen, zijn er ook een aantal onjuiste redenen waarom veel mensen een huwelijk aangaan.

Dus denk nog een keer na als een van de onderstaande punten de reden is waarom jij je levenslang committeert aan een partner.

1. Mensen om je heen gaan trouwen

In de wereld van de cryptocoins is FOMO een bekend begrip. Letterlijk vertaald betekent het zoveel als ‘angst om het te missen’. Binnen de wereld van relaties is daar vaak ook sprake van. Heb je een bepaalde leeftijd bereikt? Dan ze je vaak dat je vrienden en collega’s gaan trouwen terwijl jij nog steeds geen geschikte partner hebt.

waarom mensen trouwen

Op zich niets mis mee, maar nog steeds kun je in situaties verzeild raken waarin je bijna gedwongen wordt om te verklaren waarom je nog niet getrouwd bent. Dat vindt niemand chill.

2. Bang om alleen en eenzaam te zijn

Een andere reden om dan toch maar te trouwen is de angst om alleen achter te blijven. Dat heeft niet zo zeer te maken met de angst om de boot te missen, maar heeft juist te maken met eenzaamheid. Niemand vindt het leuk om voor altijd vrijgezel te zijn en dus besloot men maar te trouwen zodat er in ieder geval gezelschap is. Logischerwijs heeft dit niets met liefde te maken, maar met onzekerheid.

3. Druk door de ouders

Ook al is de invloed van ouders op het wel of niet aangaan van een huwelijk tegenwoordig minimaal, in sommige gevallen kunnen ouders wel degelijk druk uitvoeren om het huwelijksbootje in te stappen. Voor veelal conservatief ingestelde ouders is het huwelijk van hun zoon of dochter vaak het sluitstuk van de opvoeding. Daarmee heeft het huwelijk meer waarde voor hen dan voor jou.

Met andere woorden: laat je niet gek maken. Als je een relatie hebt, dan betekent dit niet dat het huwelijk een logische volgende stap is. Het sluiten van een huwelijk heeft immers verregaande consequenties en je ouders kun je daar namelijk niet verantwoordelijk voor houden.

4. Wat de omgeving verwacht

Ben je getrouwd? Dan hoor je er helemaal bij en voldoe je aan het verwachtingspatroon van anderen. In sommige gevallen wordt het nog erger en is je vrijgezellenstatus waarschijnlijk het resultaat van een minder aantrekkelijk karakter. Je hebt immers niemand dus zal er wel wat mis zijn met je.

waarom mensen trouwen

Ook al is dit een zeldzaamheid in de meeste westerse culturen, het is zeker niet uitgesloten dat er zo over wordt gedacht in bepaalde groepen. Natuurlijk is het een onzinnige bewering. Je keuze om niet te trouwen zegt immers niks over je persoonlijkheid of karakter. Ga dus niet trouwen om erbij te horen.

5. Het huwelijk als status

Sommige mensen zien het huwelijk als een statussymbool. Ze trouwen vanuit de gedachte dat ze daardoor eerder gerespecteerd worden en voor vol worden aangezien. Trouwen zou je echter niet moeten doen omdat het huwelijk je ego een boost geeft, maar omdat je bij elkaar past en samen verder wilt gaan. Door het huwelijk krijg je immers ook te maken met tal van verantwoordelijkheden en een statusverhogende werking zou ongeveer de laatste reden moeten zijn om te trouwen.

6. Het rebound-huwelijk

Net zoals je nooit een relatie moet aangaan om je ex te laten weten dat je het waard bent om liefde te ontvangen, zo moet je ook nooit trouwen om je punt te maken. Ben je nog niet over je ex heen, geeft je zelf dan de tijd en ga zeker geen verbintenis aan met een nieuwe partner. De kans is grot dat zo’n huwelijk snel wordt beëindigd omdat er van echte liefde geen sprake is.