1. Communicatieproblemen
Communicatie is ontzettend belangrijk, misschien wel het belangrijkste, in een relatie. Toch zijn er altijd wel problemen als het gaat om communicatie. Maar het zijn vooral de onopgeloste communicatieproblemen die een groot struikelblok vormen in relaties.
Greg Cheney, huwelijks- en gezinstherapeut, zegt dat het heel verleidelijk is om de ‘schuld’ van communicatieproblemen bij je partner neer te leggen. Jij doet voor je gevoel waarschijnlijk niks verkeerd, maar communicatie is niet voor niks tussen twee personen. Dat betekent dat ook jij dingen anders aan kan pakken. Waarschijnlijk zitten jullie beiden vast in interactiepatronen die nou eenmaal niet goed werken. Je relatie verbreken lost daarom het probleem ook niet op. Ja, jullie hebben dan geen last meer van elkaar, maar je zult weer tegen dezelfde obstakels aanlopen in een volgende relatie. Het is dus ook absoluut één van de slechtste redenen om meteen je relatie te verbreken.
2. Je voelt je aangetrokken tot iemand anders
Alhoewel je het niet expres doet, kan het gewoon voorkomen dat er iemand voorbij komt waar je je aangetrokken tot voelt. Zodra je een relatie krijgt stopt dit namelijk niet. Het gaat er om wat je vervolgens met eventuele gevoelens doet. Wanneer jij, of je partner, zich aangetrokken voelt tot iemand anders, hoeft dit niet per se het einde van een relatie te betekenen. Aantrekking is vaak namelijk maar van korte duur en het hoeft niet meteen wat ernstigs te betekenen. Daarnaast kan het beëindigen van een relatie uit angst een overhaaste beslissing zijn waar je later vaak spijt van krijgt, vooral als de kern van jullie relatie gewoon sterk en gezond was. Niet doen dus!
3. Het is ‘saai’
Heb je het idee dat jij en je partner in een soort sleur zitten? Dan kan het zijn dat je het misschien allemaal wel wat saai vindt. Cheney zegt echter dat dit niet meteen een reden is om ook de gehele relatie te verbreken. Sterker nog, Cheney vindt het écht één van de slechtste redenen om dit te doen. Hij stelt dat het belangrijk is te begrijpen dat de intense gevoelens van verliefdheid in het vroege stadium van een relatie wordt gestimuleerd door stofjes als dopamine. Terwijl de relatie een andere vorm aanneemt, neemt de intensiteit van deze gevoelens vaak af. Hierdoor lijkt het misschien alsof de relatie zijn ‘glans’ is verloren. Jullie zijn gewoon in volgende fase terechtgekomen waar jullie ook weer samen moeten gaan werken om de boel op te krikken. Door bijvoorbeeld veel nieuwe dingen met elkaar te ondernemen kun je de relatie levendig houden. Niet meteen opgeven.
4. Er spelen intimiteitsproblemen
Wanneer jullie intimiteitsproblemen ervaren, is dit niet meteen een reden om de relatie te verbreken. Cheney stelt dat het koesteren van intimiteit in een relatie een dynamisch en steeds veranderend proces is dat ook net zo goed weer hersteld kan worden. Maar intimiteitsproblemen staan vaak niet op zichzelf. Er gaan eigenlijk altijd diepere problemen aan vooraf. Denk bijvoorbeeld aan onopgeloste emoties, of misschien zelfs misplaatste gevoelens van wrok tussen jou en je partner. Je kunt hier proberen samen uit te komen, maar vaak is het fijner om hier wat hulp bij te zoeken.
5. Er is stress in jullie leven
Nog één van de slechtste redenen om je relatie te verbreken, is als jullie te maken hebben met stress. Stressvolle levensveranderingen zoals omgaan met verlies of misschien op het werk kunnen een aardige druk uitoefenen op langdurige relaties. Maar toch is het essentieel om niet meteen de relatie te beëindigen. Cheney zegt dat stress in elke relatie voorkomt en dat het in principe niks zegt over de ‘kwaliteit’ van de relatie. Het is namelijk niet dat er iets mis is met de relatie, maar er spelen allemaal bijzaken die een invloed uitoefenen op de relatie. Het zit in principe gewoon vast. En wat vast zit, kan ook weer losgemaakt worden. Goed met elkaar communiceren en elkaar proberen te begrijpen is hierin van belang.
Conclusie: relaties zijn niet voor niks veel werk
Natuurlijk is het ook belangrijk om te herkennen wanneer er dingen niet goed werken in de relatie. En sommige van die dingen zijn ook echt redenen om niet verder te gaan in een relatie. Maar in deze slechtste redenen om je relatie te verbreken zijn nog genoeg tekenen dat er nog hoop is. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je denkt aan het verbreken van een relatie, en je moet kijken naar de kans op verbetering en herstel. Er zijn tal van situaties waarin het beter is om te werken aan je relatie dan om het te beëindigen. Als jullie relatie is gebaseerd op respect, liefde en dezelfde waarden, is het de moeite waard om ervoor te gaan. En jullie komen er altijd weer sterker uit.