Niet goed communiceren

We beginnen direct met de slechtste gewoonte van allemaal: slechte communicatie in de relatie. We blijven het zeggen: goede communicatie is een echte must in iedere relatie. Dit betekent niet alleen goed met elkaar een gesprek kunnen voeren, maar ook gedachtes en ingevingen tegen elkaar uitspreken. Zo moet je bijvoorbeeld nooit zomaar aannames doen over de gevoelens of gedachten van een ander: vraag je partner wat zij ergens van vinden. Je hebt jezelf misschien wel eens wat wijsgemaakt terwijl er in werkelijkheid niks aan de hand was. Zorg dus dat je ook over belangrijke zaken, gedachten en gevoelens blijft praten met elkaar. Heb jij een duwtje in de rug nodig? Lees dan over de tips waarmee je beter wordt in communiceren in je relatie.

 

Elkaar niet de ruimte geven

Naast communiceren is het ongelooflijk belangrijk om elkaar zowel binnen als buiten de relatie ruimte te geven. Niet iedereen is het hetzelfde en dat kan nog wel eens voor irritaties zorgen. Toch is het goed om elkaar de ruimte te geven om ook dingen zonder elkaar te doen, vrienden te zien en zo jullie relatie nog sterker te maken. Je moet elkaar leren vertrouwen dat het allemaal gewoon goed zit, ook als jullie niet altijd samen zijn of ergens anders over denken.

slechte gewoontes in relaties

Niet open zijn over belangrijke zaken

Er zijn nog wel eens wat onderwerpen waar je het misschien liever niet met elkaar over hebt, omdat je je ergens voor schaamt of het allemaal heel ongemakkelijk vindt. Toch moet je deze dingen juist wel bespreken, zeker als het iets is wat jullie beiden beïnvloed. Heb je het idee dat het tussen de lakens allemaal niet meer goed voelt? Probeer je gedachten hierover dan met je partner te delen. Je zult zien dat de ander het alleen maar fijn vindt dat je het hebt aangekaart en jullie hier nu samen in verder kunnen.

Vastzitten in het verleden

Voor de één is het makkelijker dan voor de ander: loslaten. Dit kan gaan over zaken die echt lang geleden gebeurd zijn waar de ander niet bij was, of juist om een recente ruzie. Iedereen maakt fouten en een belangrijk onderdeel van een relatie is om elkaar ook te kunnen vergeven. Dit kan wat tijd en ruimte kosten, maar als je vast blijft zitten in het verleden kun je niet vooruit.

Geen balans in het geven en nemen

Het zou mooi zijn alles alle interacties, (goede) daden en aandacht evenredig verdeeld zou zijn in de wereld. Helaas is dit niet zo en is het misschien ook onrealistisch om hiernaar te streven. Binnen je relatie is het dan ook geen goed idee om alles op een soort weegschaal te leggen. Valt het je op dat jij altijd degene bent die alles moet ondernemen? Of geeft je partner aan dat zij voornamelijk dingen voor jou doen maar weinig terug krijgen? Iedereen is hier anders in en soms heb jij, of je partner, dit helemaal niet door. Maak het bespreekbaar en probeer je eens aan elkaar aan te passen.

slechte relatie

Elkaar niet op zaken aanspreken

Eén van de andere slechte gewoontes in een relatie is het elkaar niet aanspreken op gedrag. Om feedback of zelfs kritiek te krijgen vindt natuurlijk niemand leuk. Toch is het een cruciaal onderdeel van een relatie: ook dingen uitspreken die wat minder goed gaan. Soms erger je je misschien wel aan je partner en is dat met een klein zetje meteen afgelopen. Hoe lastig het ook is, probeer met elkaar te blijven praten en ook de negatieve opvallendheden te bespreken.

Probeer de bovenstaande slechte gewoontes dus te vermijden in je relatie als je een lang en gelukkig leven samen wil. Zijn jullie al een tijdje samen en is het tijd voor de volgende stap? Lees dan na hoelang het tijd is om samen te wonen.