Wanneer is het tijd om samen te gaan wonen met je partner?

Het moment waarop men gaat samen wonen is voor iedereen anders. Het ligt aan een paar factoren of jij en je partner al klaar zijn om deze volgende stap te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van je relatie, in welke levensfase jullie je bevinden, de wederzijdse afhankelijk en kunnen jullie eigenlijk wel voor elkaar zorgen? Dat zijn allemaal dingen om over na te denken voordat je samen gaat wonen.

 

Hoelang hebben jullie een relatie?

Dit is iets wat je mee moet nemen in jullie overweging om samen te gaan wonen. Als je elkaar nog niet zo lang kent, is het misschien verstandig om nog even te wachten met samenwonen. Het is logisch dat samenwonen meer risico met zich meebrengt als je nog niet gewend bent om continu op elkaars lip te zitten. Achteraf spijt krijgen van je beslissing wil je voorkomen. Waarom forceren als je ook nog even kunt wachten?

na hoelang relatie samenwonen

Voor de meeste stellen wordt het aangeraden om minstens een jaar samen te zijn voor je beslist om samen te wonen. Waarom een jaar? Omdat de verliefde gevoelens aan het begin van de relatie plaats hebben gemaakt voor stabiele volwassen gevoelens. Ook zijn jullie hopelijk al eens op een langere vakantie geweest. Dit is ook een goede relatietest.

 

In welke levensfase bevinden jullie je?

Samenwonen moet wel in het rijtje passen van beide levens. Ben jij student en zit je liever met andere studenten op kamers, dan is samenwonen nog geen goed idee. Wellicht krijg je later spijt en die tijd krijg je nooit – maar dan ook echt nooit – meer terug. Ben jij nog helemaal niet klaar om te settelen, laat dat dan ook aan de ander weten. Misschien wil jij eerst de wereld over en daarna zie je wel verder. Het is belangrijk dat jullie beide in dezelfde levensfase zitten en vooral de dingen doen die jullie nog echt willen doen.

 

Zijn jullie afhankelijk van elkaar?

Je partner moet een toevoeging zijn in je leven, geen opvulling. Voordat je samen gaat wonen, moet je comfortabel zijn met je eigen leven. Je hebt je eigen leven op orde, met genoeg vrienden en hobby’s. Je ziet je partner als iemand die het geheel compleet maakt. Het is namelijk belangrijk dat je tijdens het samenwonen alsnog je eigen dingen blijft doen.

wanneer ga je samenwonen met je partner

Over het algemeen is er dus geen tijd aan vast te knopen wanneer het verstandig is om samen te gaan wonen. Het ligt aan verschillende omstandigheden en de levensfase waarin jullie je verkeren. Als het goed voelt, voelt het goed. Wacht je liever nog even, dan is dat ook niet gek. Bekijk hier de gemiddelde leeftijd waarop de meeste stelletjes gaan samenwonen.