Tips om de dag energiek door te komen

Of je nou moe wakker wordt of helemaal niet geslapen hebt, toch moet je de dag te zien overleven. Gelukkig zijn hier verschillende tips & tricks voor. Hoewel sommige misschien voor de hand liggen zijn andere zeker het proberen waard. Met deze life hacks kom je toch de dag energiek door.

 

1. Drink cafeïne

De kans dat je dit leest met een kop koffie voor je neus is best wel groot. Toch moet je oppassen dat je er niet te veel van drinkt. Je mag namelijk niet meer dan 400 mg cafeïne per dag drinken, dit zijn ongeveer 4 tot 5 kopjes koffie. Verspreid ze daarom goed over de dag en stop minstens 6 uur voordat je gaat slapen. Anders kun je ’s avonds weer niet slapen en kom je in een vicieuze cirkel.

2. Ga een stukje hardlopen

Dit is misschien het laatste waar je zin in hebt als je weinig hebt geslapen, maar het helpt echt. Onderzoek toont aan dat een snelle cardio-oefening je dag een vliegende start kan geven. Zo zegt neurowetenschapper Vladyslav Vyazovskiy: “Hoewel hardlopen je lichaam kan vermoeien, kan een dergelijke oefening de slaapbehoefte van je hersenen zelfs verminderen.”

Life hacks om energiek de dag door te komen- jogging

3. Kauwgom kauwen

Sinds 1939 zijn er al onderzoeken gedaan naar kauwgom en zijn vermogen om je alertheid en focus te verhogen, terwijl het je vermoeidheid en stress vermindert. Doordat je op kauwgom kauwt, versnel je je hartslag. Daardoor wordt er meer bloed naar je hersenen gepompt en word jij alerter.

4. Begin met moeilijke dingen

Heb je moeilijke taken op je planning staan? Begin daar dan mee. Een natuurlijke toename van cortisol in de ochtend kan je helpen om moeilijk werk door te komen. Later op de dag is de kans ook groter dat je geest je in de steek laat waardoor je minder goed kan nadenken.

5. Doe een dutje

Zelfs een middagdutje kan jou helpen de dag door te komen. Hoelang de perfecte powernap duurt? Zorg ervoor dat je maximaal 20 minuten slaapt. Anders kom je in een te diep slaap, waardoor je alsnog moe wakker wordt. De beste omgeving om je powernap te nemen is op een donkere en rustige plek. Sluit daarom je kantoordeur of ga even naar je auto voor een snel dutje.

6. Staar naar het licht

Met deze tip is het niet de bedoeling dat je recht in de eerste de beste lamp moet kijken. Deze lifehack werkt namelijk alleen met blauw licht. Dit kan jou helpen om wakker te blijven. Laat fel licht 30 minuten branden voor het beste effect. Als je geen LED-lamp hebt kan een speciale blauwlichttherapie app gebruiken.

7. Eet een lichte lunch

Hoewel eten jou kan helpen om wakker te blijven is een grote maaltijd niet handig. Als je een zware maaltijd eet krijg je daarna vaak een dip. Als je moe bent wil je die dus voorkomen. Neem daarom een appel of banaan en drink veel water. Vooral een ijskoud glas water zorgt ervoor dat je hersenen alerter worden.

8. Ga naar buiten

Als laatste kan frisse lucht net de opkikker zijn die jij nodig hebt. Loop daarom een klein rondje in het park of ga even zitten en gun jezelf de tijd om de frisse lucht in te ademen. Naast de extra zuurstof zal het zonlicht je ritme helpen, waardoor je goed wakker wordt.

Life hacks om energiek de dag door te komen- ga naar buiten